Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  08.12.2011 07:35:02

Světová ekonomika 2012: Na lepší časy se neblýská, tvrdí Goldman Sachs


Jak se budou vyvíjet trhy, měnové kurzy, ceny komodit a politika centrálních bank? Podle investiční banky Goldman Sachs to nebude nic růžového. Veselou budoucnost nepředpovídá evropské ani světové ekonomice.

 

Pomalý růst vyspělých ekonomik

Na většinu vyspělého světa čeká v nejbližších letech pomalý růst hospodářství, v některých případech dokonce recese. Hlavní vinu na tom budou mít úsporná opatření v Evropě, dobře se však nepovede ani Spojeným státům, jejichž vláda bude muset méně utrácet. Pracovníci soukromého sektoru se navíc dočkají dalšího propouštění – to se bude týkat především bank.

Sprint mladých ekonomik

Problémy vyspělých ekonomik se do těch rozvíjejících se nepřelijí. Konečně se na mladých trzích zklidní inflace a politici se budou moci zaměřit na podporu růstu.¨

To už se ukázalo před týdnem, kdy čínská centrální banka snížila největším tamním finančním institucím povinnou míru rezerv o půl procentního bodu.

Rozvinuté trhy brzdou globální ekonomiky

Evropa bude dále tlumit růst globální ekonomiky. Upozorňují na to i analytici dalších bank, nejen Goldman Sachs. Růst světového HDP zpomalí na 3,2 % už v příštím roce (letos odhad 3,7 %).

Ke zlepšení nedojde, dokud se Evropa nedohodne na akčním plánu, který by skutečně začal krizi řešit. Do té doby budou trpět všechny trhy, které jsou na Evropě závislé. Nejvíce bankovní sektor, který je evropskými dluhy značně obtěžkán.

Recese v eurozóně na spadnutí

Podle Goldman Sachs spadne HDP jen na přelomu roku o půl procentního bodu. To povede k celkovému zpomalení o další tři desetiny procentního bodu – a to už je srovnatelné s krizí, která v některých regionech proběhla v letech 1992 a 1993.

Nejhůř na tom bude Velká Británie, Skandinávie a některé státy střední a východní Evropy, které nejspíš postihne mírná recese. Ani rok 2013 nechystá žádné pozitivní překvapení. Pokud světové hospodářství poroste, tak o pouhých 0,7 %.

Evropa padá do recese, manažeři vědí své

Složitý rok pro investory

Podle Goldman Sachs v příštích třech až šesti měsících klesnou všechny indexy (Tokyo Topix, Stoxx Europe 600 i MSCI AC Asia Pacifik Excluding Japan). Zdaleka nejvíce bude krizí zasažen evropský akciový trh, který propadne o více než 15 %. Až potom se začne vracet na dnešní úrovně. S&P 500 se naopak v příštím roce bude pohybovat jen velmi mírně.

Drobní investoři se stále bojí akcií

Akcie v Asii na špici

Zatímco evropských akcií se Goldman Sachs zbavuje, asijským trhům (kromě japonského) věří. V příštím roce podle banky dokonce vzrostou až o 12 %. Zisk na akcii navíc v příštích dvou letech vzroste o 5,6 %, respektive 12,0 %. Podle analytiků asijským akciím pomůže především růst Číny.

Čím dál dražší financování státních dluhů

Podle Goldman Sachs se nebude příliš měnit monetární politika jednotlivých zemí. Proto zůstane i výnos 10letého amerického státního dluhopisu nad 2 %, ke konci roku 2013 by se mohl dostat až ke 3,3 %. Růst výnosů čeká i německé a britské dluhopisy, zatímco v ostatních zemích úroky klesnou o zhruba 0,3 procentního bodu.

Co věští analytici Goldman Sachs dolaru nebo ropě? Více z analýzy najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688