Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  07.12.2011 14:28:13

Obchodování nechte na profících. Umějí vydělat i na medvědím trhu


Pokud chce investor konzistentně vydělávat na finančních trzích, nestačí mu pouze znalosti z knih a seminářů. Musí se naučit aplikovat tyto znalosti na jednotlivé třídy aktiv v konkrétní době. Současná volatilita způsobená zadlužováním v Evropě ovšem dosáhla takových rozměrů, že většina investorů začíná nabývat dojmu, že se v tomto prostředí zkrátka trvale vydělávat nedá.

 

Pokud vezmeme v potaz iracionalitu tržního prostředí, dojdeme k závěru, že jediné, co může investor udělat, je přizpůsobit své chování aktivitám trhu. Jednoduše řečeno, naučit se kontrolovat riziko.

Trhy nemají logiku

Jedním z historických omylů při obchodování na burze je tvrzení, že trhy jsou logické a dají se předvídat. Schválně, zkuste trhy chvíli nezaujatě sledovat. Okamžitě si všimnete, že jsou vysoce emocionální, nepředvídatelné a mohou během chvíle udělat cokoli. Rozhodně nejsou logické. Hezky to nazval profesionální trader Joe Ross: "Při obchodování vstupujete do ringu s chřestýšem – nikdy nemůžete tušit, kdy vás uštkne."

Pokud bychom se pustili do odhalování principů tržních pohybů, zjistili bychom, že je většina z nich "uměle vykonstruována" institucionálními obchodníky. Proto očekávání, že se trhy pohybují logicky, vyvolává jednu z nejsmutnějších zkušeností dlouhodobě prodělávajících investorů. Tím, že se při svém rozhodování snaží aplikovat pouze tvrdou logiku, dělají zbytečně z umění vědu.

Jak vydělávat?

Jak v takovém prostředí může investor konzistentně vydělávat peníze? Například tak, že bude při svých investicích upřednostňovat takové strategie, u nichž není hlavním rozhodovacím atributem úsudek tradera, ale systematická činnost podpořená matematikou a statistikou.

Připravte se na šílený trh! 5 investičních rad, které vám zachrání peníze

Jako příklad lze uvést systém nesměrových opčních strategií, kde těžíme z rozpadu časového prémia, nebo naopak statistické arbitráže, kde vyděláváme na divergenci, respektive konvergenci vzájemně korelujících akciových párů. Tyto sofistikované přístupy mohou investoři nalézt v portfoliích profesionálních money manažerů (s licencí CTA). Využití jejich programů jim umožní vysoce efektivní diverzifikaci rizik a pomůže využívat strategie, které by jim byly jinak odborně a kapitálově obtížně dostupné.

Money manažeři používají k řízení portfolia flexibilní přístup, protože nepodléhají žádné regulaci a pravidlům alokace a diverzifikace aktiv (tyto modely si vytvářejí sami). Investují do širokého okruhu investičních nástrojů (komodity, finanční deriváty, měny) a využívají různé investiční techniky včetně pákových investičních operací. Navíc aktivně vstupují do trhu a zase z něho vystupují ve velmi krátkých časových intervalech (dny, týdny či měsíce). Nestarají se o dlouhodobé pohyby a celkový ekonomický sentiment je prakticky nezajímá. Vidí příležitosti v ohromném množství malých pohybů, které jsou na trzích prakticky pořád.

Fleckenstein: Nepodceňujte rizika short sellingu

Může se tedy stát, že na konci roku daný trh posílí pouze o 5 %, ale money manažer zhodnotí investici například o 40 %, protože jeho aktivní obchodní styl byl mnohem flexibilnější než pouhé doufání, že podkladové aktivum během roku zaznamená alespoň minimální růst.

Money manažeři navíc také spekulují na pokles – nejdříve danou akcii nebo komoditu prodají, aby ji po následném poklesu nakoupili zpět levněji, a tím vydělali. Tato forma obchodování (tzv. short selling) umožňuje investorům vydělávat i na poklesu světových ekonomik.

Zdroj: Focus Equity Investments


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688