Research (Penizenavic.cz)
Stavební spoření  |  07.12.2011 09:02:23

Mít či nemít hypotéku?

Úspěšné absolvování schvalovacího procesu úvěru v hypoteční bankce ještě nezaručuje, že na hypotéku skutečně máte a nedostanete se v budoucnosti do platební neschopnosti. Klienti často podcení finanční plánování a při opomenutí takových věcí, jako je pojištění neschopnosti splácet, či finanční rezervy, se jim hypotéka může stát koulí u nohy.

Mít či nemít hypotéku?

Nedávné události na americkém hypotečním trhu a následná hypoteční nebo snad lépe kreditní krize se promítla i do obezřetnosti českých hypotečních bank. Ty jsou již v přidělování úvěrů na bydlení opatrnější a mnohem lépe klienty prověřují z pohledu rizika nesplácení úvěru. Z produktových nabídek zmizely 100% hypotéky a snižování úrokových sazeb České národní banky se do úrokových sazeb hypoték promítá jen pozvolna nebo dokonce vůbec.

Zamítnutí úvěru bankou je varováním

Pokud tedy banka schválí klientovi žádost o poskytnutí hypotečního úvěru na základě prověření jeho bonity, je zaručeno, že klient bude mít v budoucnu na splácení tohoto úvěru? Není. Zpravidla je totiž podstatný rozdíl mezi informacemi, které klient poskytne bance, a reálnou situací klienta. Ověřování bonity totiž nechrání pouze banku před rizikovými úvěry, ale je zdviženým ukazovákem pro samotného klienta, který by měl uvádět své příjmy a především pak výdaje co nejvěrněji a nezkreslovat je za účelem projití schvalovacím procesem banky. Zde je největší váha odpovědnosti na hypotečních poradcích a finančních konzultantech, aby klientovi vysvětlili všechna možná rizika.

Jak by to mohlo vypadat

Ukažme si celý problém názorněji na skutečném příkladě. O hypotéku žádá mladý pár, který si vyhlédl byt 2+kk v novostavbě ve větším městě za cenu 2 000 000 korun, přičemž z vlastních prostředků budou financovat částku 400 000 korun a z hypotečního úvěru poté 1 600 000 . Dále uvažují, že budou úvěr splácet po dobu 30 let a dobu fixace volí na tři roky. Opomeňme teď vhodnost či nevhodnost řešení a zabývejme se výdajovou stránkou klientů.Při takto zadaných podmínkách bude splátka hypotečního úvěru činit při úrokové sazbě 5,49 % p. a. částku cca 9 075 korun měsíčně plus 200 korun měsíčně za správu hypotečního úvěru. Při dané splátce požaduje banka minimální čistý měsíční příjem přibližně na úrovni 20 000 korun. Mladý pár disponuje čistými příjmy ve výši 28 tisíc korun.

Zajímáte se o hypotéky? Sledujte novinky v hypotečních úvěrech na http://www.penizenavic.cz/bydleni

Z hlediska našeho páru tedy zatím nejsou žádné finanční potíže na obzoru, společné čisté příjmy jsou na úrovni 28 tisíc korun a náklady na hypotéku 9 275 korun. Se schvalováním hypotéky není žádný problém. Ovšem k dalším nákladům musí mladý pár připočítat náklady na energie a příspěvek do fondu oprav, dohromady asi 3 500 korun. Dalších 5 000 korun měsíčně stojí provoz automobilu, povinné ručení a havarijní pojistka. Přibližně 1 200 korun stojí mobilní telefony. A nesmíme zapomínat na další finanční produkty a pojistky, jako stavební spoření, pojištění domácnosti, životní pojištění, apod. Vše dohromady za 4 000 korun. Již jsme zdaleka překročili onu hranici dvaceti tisíc korun a po uhrazení uvedených výdajů zůstává našemu páru cca pět tisíc korun, ze kterých by měli financovat vybavení bytu a běžné výdaje jako potraviny, oblečení, obuv, drogerii, sport, kulturu, zábavu, apod. A to jsme do příkladu ještě nezapočítali tvorbu finanční rezervy či pořízení letní dovolené. Přestože náš mladý pár nepatří mezi sociálně slabé, nelze mu jednoznačně předpovídat bezproblémovou úvěrovou budoucnost a za jistých předpokladů by se mohl dostat do problémů se splácením úvěr.

Nevstoupíš dvakrát do téže řeky

Jaký lze učinit závěry z tohoto příkladu? Především je třeba si uvědomit, že pokud budeme na základě prověření naší bonity odmítnuti v jedné bance, nemusí se vyplatit požádat o hypoteční úvěr v bance, která má hranici minimálního čistého měsíčního příjmu nastavenu o něco níže. Obzvláště, pokud jsme některé výdajové položky ať již úmyslně či neúmyslně opomněli. Odmítnutí v jedné bance by pro nás mělo být varováním a pokynem k zamyšlení se nad svými reálnými možnostmi, a ne signálem k hledání banky, která má danou hranici více dostupnou.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688