Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  01.12.2011 09:45:51

E4U: Defenzivní dividendová akcie slaví 100 dnů na pražské burze


Obnovitelné zdroje se dají považovat za relativně konzervativní byznys, kde je do značné míry předem známo, kolik daná investice vydělá, říká Aleš Jelínek, člen představenstva provozovatele fotovoltaických elektráren E4U, která se letos stala jedinou novou společností na parketu pražské burzy. E4U svým akcionářům již stihla letos vyplatit zajímavou dividendu, začala se obchodovat i na burze ve Stuttgartu, pro investory chystá novinky, a navíc je podle managementu její současná kurzová úroveň velice nízká.

 

E4U je již sto dnů na burze. Jaké to je být veřejně obchodanou společností? Co se změnilo?

Aleš Jelínek (AJ): Dívá se na nás mnoho očí, komunikace navenek – to je jistě nové. Po provozní stránce firmy se však nic nezměnilo.

E4U má za sebou první vyplacenou dividendu 5,60 za rok 2010. Jakou dividendu uvidí akcionáři za rok 2011 a kdy bude vyplacena?

AJ: O tom rozhodne valná hromada. Náš návrh buden samozřejmě v souladu s dividendovou politikou, chceme vyplatit stejně velkou dividendu jako v roce 2011. Naši první akcionáři tak obdrží během prvního roku a půl na dividendách 14 %.

Ředitel pražské burzy o vašich akciích tvrdí, že se v zásadě chovají jako dluhopisy. Jak tomu má laik přesně rozumět?

AJ: Asi každý cítí, že je naše akcie "jiná". E4U je investiční nástroj, účelová společnost vlastnící výrobny obnovitelných zdrojů energie. Průběžně generovaný zisk se z velké části průběžně vyplácí akcionářům. Cílem je pravidelně a dlouhodobě vyplácet vysoké dividendy, při zachování "substance", finančník by řekl "fundamentální hodnoty". Takže rizikově-výnosový profil má opravdu některé společné rysy s dlouhodobým dluhopisem. Kdybyste ovšem náhodou mluvil s šéfem pražské burzy, tak mu řekněte, že máme ambici vyplácet více, než je výnos klasických dluhopisů (smích).

VIDEO: E4U - nová akcie láká investory na dividendu a solární příběh

IPO efekt byl u akcií E4U relativně malý a krátký, od té doby akcie klesly k 70 korunám, kde se cena drží i nyní. Vím, že management se k ceně nerad vyjadřuje, ale přece – jsou vaše akcie levné?

AJ: Dividenda byla 7 %, pokles burzovní ceny byl o něco vyšší než 7%. To malé množství akcií, které si investoři přes trh vyměňují, se opravdu nyní obchoduje za velmi nízkou cenu.

Jak se díváte právě na likviditu akcií E4U?

AJ: Jsem upřímně překvapen, že jsou na burze téměř denně obchody v řádech desítek až stovek tisíc korun. Osobně jsem v této fázi, kdy je množství akcií na trhu relativně malé, očekával burzovní likviditu blízkou nule. Naši investoři jsou spíše dlouhodobí, není to titul, který v pondělí kupuji, abych ho v pátek prodával.

Vezměme v úvahu pesimistický scénář, kdy budou akciové trhy dále klesat, a to včetně vaší emise. Uvažovali byste o zpětných odkupech akcií?

AJ: Čím více budou akciové trhy klesat nebo kolísat, tím více budou investoři vyhledávat dlouhodobě kvalitní dividendové tituly. My chceme primárně na trh uvádět další akcie, ne je z trhu stahovat. Srovnávejme výnosy akcií E4U s výnosy penzijních fondů, s výnosy státních dluhopisů, prostě s dlouhodobými instrumenty.

Jak se na vašem modelu hospodaření odrazí recese, do které evropské ekonomiky v příštím roce s velkou pravděpodobností vstoupí? Jak ovlivní vaše tržby a zisk?

AJ: Nijak. Pro nás je důležité, abychom se v budoucnu soustředili na projekty, které jsou technologicky kvalitní a jsou v politicky stabilním systému.

Jaké jsou plány E4U na rok 2012? Při vstupu na burzu jste mluvil o tom, že u dvou "solárek" určitě nezůstane. Co odvážné plány na solární teplárny?

AJ: Větší solární systémy vytápění budov již vznikají, stavějí se. Děje se to zcela mimo portfolio E4U, z prostředků privátních investorů, bez státní dotace. V rámci úpisu jsme na tuto technologii upozornili, protože je její budoucí potenciál podle nás značný. Do portfolia E4U připravujeme na příští rok jiné překvapení, jiný projekt. To si nechme, prosím, na nějaký další rozhovor, potřebujeme k tomu nejprve mandát akcionářů.

V Německu se podle posledního vydání časopisu Focus uvažuje o omezení výstavby solárních elektráren. Jak to může ovlivnit váš byznys?

AJ: Pět let žiji v Německu a stýkám se s lidmi z oboru. Německo dnes vyrábí 20 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů a je jasné, že tento podíl bude dramaticky růst. Obnovitelné zdroje budou v následující dekádě druhým největším průmyslovým odvětvím. Technologie solárních elektráren se dramaticky zlevnila, s tím klesají i budoucí výkupní ceny. Velkou konkurencí je větrná energie, především na moři – vítr dnes vyrobí v Německu přibližně 7 % německé spotřeby a z investičního hlediska je v Německu zajímavější.

Jak se může dál vyvíjet cena E4U? Pokračování rozhovoru s Alešem Jelínkem najdete ZDE:

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688