TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  28.11.2011 04:50:06

OECD zveřejní listopadovou prognózu vývoje ekonomiky

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v pondělí zveřejní listopadový výhled vývoje ekonomiky v zemích OECD. Ten bude pravděpodobně výrazně horší zejména kvůli dluhové krizi eurozóny.

OECD oznámila koncem října, že eurozóna v příštím roce dramaticky zpomalí růst a její hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší jen o 0,3 procenta. V předchozím výhledu z května přitom OECD předpovídala, že růst eurozóny dosáhne dvou procent. Organizace zároveň vyzvala Evropu, aby vyjasnila svá protikrizová opatření.

Americká ekonomika podle prognózy příští rok vykáže růst o 1,8 procenta, zatímco v květnové prognóze OECD počítala s růstem o 3,1 procenta. Rizikem je ještě výraznější oslabení, a to nejen v USA.

"Nová prognóza ekonomického vývoje OECD by měla být mnohem horší, než byla jejich poslední prognóza. Tak například prognóza OECD pro Českou republiku říká, že česká ekonomika příští rok poroste o 1,6 procenta. A to je naprostý nesmysl. Očekáváme tak výrazné zhoršení všech ukazatelů," řekl agentuře Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Česká ekonomika by v příštím roce měla podle odhadů OECD z poloviny listopadu zpomalit růst na 1,6 procenta z letošních 2,1 procenta. Ještě v květnu OECD předpovídala Česku letošní růst o 2,4 procenta a příští rok zrychlení růstu na 3,5 procenta. V roce 2013 by měla tuzemská ekonomika podle OECD stoupnout o tři procenta.

Evropská komise (EK) ve své prognóze začátkem listopadu snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny na příští rok na 0,5 procenta z dřívějších 1,8 procenta, pro letošní rok na 1,5 procenta z dřívějších 1,6 procenta a pro rok 2013 pak EK předpokládá růst hrubého domácího produktu eurozóny o 1,3 procenta. Za celý letošní rokekonomika v celé Evropské unii podle EK růst o 1,6 procenta oproti dřívějšímu odhadu 1,8 procenta. V příštím roce ale zpomalí v EU na 0,6 procenta oproti na jaře odhadovanému růstu o 1,9 procenta.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688