Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.11.2011 07:10:56

Velká akciová lež odhalena! V akciích vám utíkají zisky a vydělávají ty chytřejší


Turbulence na trzích, ztracená akciová dekáda, hrozící recese - nic investory nedokáže odradit od akcií, stále se jich drží jako klíšťata. Lidé věří, že dlouhodobě nenajdou výnosnější investici. Ale to je chyba! Některá ne zcela veřejná data jasně ukazují, že trhy mají daleko k efektivitě, s cenami akcií si pohrávají různé faktory. Je čas obrátit pozornost jinam!

 

V aktuální analýze trhu private equity (fondů soukromého kapitálu) u dílny Cambridge Associates se dočteme spoustu zajímavých věcí. Private equity firmy totiž střeží své hospodaření před konkurencí i veřejností.

Zkuste private equity

Podle zprávy jsou akciové trhy pro obyčejné investory v podstatě nepřátelským prostředím. Dokument také prokazuje, že peníze svěřené manažerům fondů soukromých investorů vydělávají výrazně více.

Ke konci června byla statistika naprosto vypovídající - v každém sledovaném období dosáhly private equity společnosti lepších výsledků než investoři do indexu S&P 500.

100 tisíc dolarů investovaných do S&P 500 před 25 lety vydělalo za tu dobu zhruba 800 tisíc. To není špatné, ale koš fondů private equity za stejné období vydělal 2,1 milionu dolarů.

V posledních letech jsou výsledky akcií ještě horší. Za uplynulých deset let S&P 500 vydělal ze stejné částky asi jen 30 tisíc dolarů, fondy private equity 180 tisíc. Ano, šestkrát více.

Dokonce i v posledních pěti letech, kde samotné držení akcií znamenalo ztrátu, vydělaly fondy soukromého kapitálu ročně v průměru 10 %.

Dana Bérová: Rady od babičky jsou lepší než vychytralé příručky

Podle studie Cambridge Associates se velice často stává, že je firma na burze léta obchodována například za 50 USD, ačkoli má dobré výsledky a schopný management. Takovou firmu pak například fond private equity koupí a za čas prodá zpátky "na trh" třeba za 120 USD za akcii. To by na efektivně fungujícím trhu nebylo možné. A na tom právě umějí odborníci v private equity vydělat.

Není to případ pár fondů, které umějí porazit trh, nebo pár firem, které jsou neefektivně oceněné trhem. Ani to není například tím, že private equity sahají po menších firmách, že by tedy například akciový trh neuměl správně oceňovat menší společnosti.

Fondy private equity dlouhodobě porážejí index největších amerických firem jako celek, a to "o parník". Mnohdy zkrátka kupují velké veřejně obchodované společnosti a zkrátka je vedou lépe než dosavadní management. To by na efektivním trhu plném efektivně řízených firem nebylo možné už vůbec.

Co si z toho vzít pro investování? Se dozvíte ZDE:


24.11. 13:15  Dividendy (Petr0077)
23.11. 19:31  Asi tak... (three points)

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688