TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  18.11.2011 16:35:12

Ministři u hledání miliard z Mostecké uhelné řešili zlomenou nohu a kop do prázdné brány (18.11.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Startu pátečního jednání na vládě o 12 miliardách korun z Mostecké uhelné společnosti (MUS) zablokovaných ve Švýcarsku předcházela soutěž přirovnání. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) zmínila promarněný kop do prázdné brány, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase paralelu se zlomenou nohou.

"Upozorňuji na to, že je to klička. Promarnili jsme možnost přímého kopu na prázdnou bránu. Za tím si stojím," uvedla pro agenturu Mediafax Peake ke Kalouskovu postoji, že se Česko může stále zapojit do probíhající trestního řízení jen musí využít jiný paragraf tamějšího práva. Místopředsedkyně vlády přitom ještě v neděli tvrdila, že pro Českou republiku bude kvůli její liknavosti dostupné jen méně účinné civilní řízení.

Šéfka Legislativní rady vlády také potvrdila, že ČR by se do trestního řízení měla přidat klidně "tak trochu naslepo", tedy bez znalosti konkrétního spáchaného trestného činu. "Ano, určitě. Švýcarská strana nás informovala o možných trestných činech, které mohly být spáchány v České republice, i o výši škody, které mohla být Česku způsobena," prohlásila vicepremiérka, aby dodal: "Opravdu nevidím důvod se nepřihlásit do tohoto trestního řízení a pouze filozofovat o tom, zda trestný čin byl, nebo nebyl spáchán."

"Já se velmi obávám, že paní místopředsedkyně Peake nezvažuje rizika, která vyplývají z toho, že řekneme, že jsme poškozeni, ale nevíme proč," bránil se podobnému postupu ministr financí. Kalousek varoval, že když se Česko do trestního řízení zapojí a nebude moci doložit konkrétní trestný čin, riskuje oprávněné žaloby a sankce.

"Je to stejné, jako když vám někdo zlomí nohu a vy uplatňujete bolestné a odškodnění. Bolestné a odškodnění můžete počítat dlouho, ale musíte vědět, že vám někdo zlomil nohu," prohlásil ministr financí, aby dodal: "Já nutně potřebuji od orgánů v trestním řízení vědět, že nám někdo tu nohu zlomil. Potom můžu vyčíslovat škodu a žádat odškodné."

Švýcaři případ 12 miliard korun z MUS vyšetřují od roku 2005 a česká strana minimálně od roku 2010 ví o chystaném trestním řízení. Jeho start v letošním roce ale Česko promarnilo a ministerstva financí, spravedlnosti a Nejvyšší státní zastupitelství se teď přou, kdo za to může. Pro vyjasnění situace svolal premiér Petr Nečas (ODS) schůzku zodpovědných osob na Úřad vlády.

"Od jednání očekávám v první řadě pohled do minulosti, jak proběhl poslední rok, kdy už Česká republika o trestním řízení ví a kdy si jednotlivá ministerstva jako horký brambor tu informaci přehazovala, aby někdo cokoli podnikl," uvedla vicepremiérka Peake, aby uzavřela: "V druhé fázi bychom se měli pobavit, jaké kroky Česká republika podnikne pro to, aby tu šanci nepromarnila na celé čáře."

Jednání na Úřadě vlády začalo v 14.30 za účasti premiéra, vicepremiérky Peake, ministra financí Kalouska i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.11.2011Zásoby ropy v USA k 18.11.2011 Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
18.11.2011Jak obchodovala Amerika 18. 11. 2011 Grant Capital (Grant Capital)
18.11.2011Kurzovní lístek ČNB na pátek 18.11.2011 Redakce (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688