Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  15.11.2011 11:39:53

AT&T, Eli Lilly and National Grid: kvalitní akcie s vysokou dividendou

Podívejme se na kvalitní defenzivní firmy s vysokým dividendovým výnosem, nízkým výplatním poměrem, dobrými EBIT maržemi, historií silného růstu, dobrým výkonem v rámci sektoru a nízkým poměrem P/E (méně než 10). Investováním to takových společností lze dosáhnout bezpečného a poměrně stabilního výnosu.

 

Pomocí Stock Screener jsme schopni rychle prozkoumat zhruba 10 000 akcií a výsledkem je devět společností, které výše uvedená kritéria splňují. To náš výzkum velmi usnadňuje a je to dobrým výchozím bodem pro stanovení hodnoty akcií (viz tabulka 1).

Firmy jsou dle očekávání z defenzivních sektorů jako jsou telekomunikace, farmacie a utility (plus akcie hongkongských aerolinií jako žolík). Tyto společnosti vykazují díky přirozené povaze svého byznysu stabilní poptávku i když se ekonomice daří hůř.

Takže čísla jsou kvalitní, ale co říká analýza o budoucím výkonu?

Grafy 1,2 a 3 níže zobrazují pro první tři společnosti vybraný konsenzus o vývoji budoucích ukazatelů.



Soudě podle grafů, neočekává se do roku 2013 výrazná změna, což je dobře. Všechny tři společnosti mají vysoké EBIT marže a vysokou návratnost kapitálu (ROE). Výhled na dividendy je pozitivní nebo stabilní na vysokých úrovních, což znamená, že i v případě poklesu ceny akcie lze očekávat solidní dividendu. Jedinou velkou změnou je pokles v ROE v případě Eli Lilly, který se ale vychází z velmi vysokých úrovní a odhady pro 2012 a 2013 nejdou rozhodně zlé.

AT&T, největší komunikační společnost co se obratu týče, má dobře diverzifikované příjmy. Firma má také exkluzivní smlouvu se společností Apple pro poskytování bezdrátového připojení pro iPhony v USA. Eli Lilly na jedné straně spoléhá na relativně málo produktů se zmenšujícím se počtem patentů, což představuje riziko. Na druhé straně se obchoduje na nízkých úrovních P/E a P/B, což naznačuje potenciál růstu v případě kontrariánské strategie. Dále National Grid, britská společnost z oblasti elektřiny a plynu, má silnou rozvahu (čistou EBITDA na úrovni 4). Rizikem v prostředí makroekonomických obav z vyššího utrácení veřejných zdrojů zůstává regulace.

Celkově vzato vám dlouhodobě defenzivní akcie s vysokým výnosem zajistí v prostředí vysoké volatility, která se mění každým dnem, doufejme klidný spánek. Stock Screener je perfektní způsob, jak se pustit do vlastního investičního průzkumu.

Mikael Strahle, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688