Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.11.2011 10:22:26

Komentáře k HDP za 3Q - ekonomika zamrzá, riziko recese se zvyšuje

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy vzrostl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 1,5 %, mezičtvrtletně stagnoval. Ekonomika tak v 3. kvartálu stagnovala, když se očekával růst o 0,2 %. Přestože se jedná o předběžné výsledky, lze konstatovat, že Česká republika se zařadila mezi adepty na hospodářskou recesi. Situace je tristní především v porovnání s Německem, jehož ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 %. Klíčovou dominantou HDP zůstává i nadále zahraniční obchod. Slabá zůstává domácí poptávka. Šetří domácnosti i vláda. Zhoršující se situace v eurozóně bude v blízké budoucnosti negativně ovlivňovat bilanci zahraničního obchodu a to, že česká ekonomika sklouzne do recese, se jeví stále pravděpodobněji.

  

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ


Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí letošního roku stagnoval v mezikvartálním srovnání. Po dvou letech růstu ekonomika zamrzla. Meziroční růst HDP zpomalil na 1,5 procenta z 2,2 procenta ve 2. čtvrtletí. Rychlý odhad ČSÚ neobsahuje detailní data, nicméně z ostatních informací je zřejmé, že vývoj HDP příznivě ovlivnil zahraniční obchod, brzdou je naopak domácí poptávka.


Spotřeba domácností klesala již v první polovině roku a aktuální informace z maloobchodu naznačují, že se situace nelepší, spíše naopak. Mzdy reálně stagnují, nezaměstnanost přešlapuje na místě (po sezónním očištění), objem spotřebitelských úvěrů klesá a domácnosti šetří, když vidí převahu negativních ekonomických informací ze světa.


Šetří také vláda. V nominálním vyjádření jsou celkové rozpočtové výdaje zhruba stejné jako loni, reálně ovšem klesají. Fiskální konsolidace bude pokračovat a bude brzdit ekonomiku i v dalších letech.


Investiční aktivita byla jedinou složkou domácí poptávky, která přispívala k růstu ekonomiky. Firmy se zotavily z předchozí recese a návrat ke kladným hospodářským výsledkům se projevil pozitivně v jejich investicích.  Nyní však investiční aktivitě dochází dech, jak naznačují klesající stavební výroba a zpomalující růst dovozu strojů a dopravních prostředků.


Zahraniční obchod zůstává jedinou oporou ekonomiky. Kladný příspěvek čistého exportu kompenzoval negativní vliv domácí poptávky a ekonomika díky tomu alespoň stagnovala. Za této situace je česká ekonomika ještě více citlivá na vývoj v zahraničí než obvykle Dojde-li v posledním čtvrtletí letošního roku a v roce příštím ke stagnaci či dokonce recesi v eurozóně, projeví se to velmi rychle a výrazně v české ekonomice.


Ve srovnání s okolními zeměmi česká ekonomika zaostává v růstu HDP. Zatímco v ČR se HDP meziročně zvýšil o 1,5 procenta, Německo a Rakousko hlásí růst o 2,6 procenta, Slovensko dokonce 2,9 procenta. Pomaleji rostla pouze maďarská ekonomika (1,4 procenta).


V letošním roce počítáme se zvýšením HDP o 1,8 procenta, příští rok ekonomika zpomalí na 0,3 procenta.


David Marek, Patria Finance






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688