TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  13.11.2011 15:13:52

Ekonomický týden ve světě: Vývoj ekonomiky, inflace, průmyslová produkce a úrokové sazby v Japonsku

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude ve znamení makrodat. Japonsko bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb.

Evropský statistický úřad Eurostat v pondělí zveřejní údaje o vývoji zářijové průmyslové výroby v eurozóně. V srpnu průmyslová produkce meziměsíčně vzrostla v eurozóně o 1,2 procenta a v Evropské unii o 0,9 procenta. "Průmyslová produkce v eurozóně meziměsíčně klesne o 0,8 procenta, což je pokles o více než dva procentní body, když v srpnu ještě průmyslová produkce meziměsíčně rostla o 1,2 procenta. Aktivita v průmyslu klesá. Není poptávka. To dokládají i nové průmyslové objednávky, které mají také klesající tendenci," řekl pro Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Německo v úterý zveřejní data o vývoji tamní ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Ta ve druhém čtvrtletí mezikvartálně zpomalila jen na 0,1 procenta. Ve zpomalení růstu se částečně odráželo rozhodnutí vlády skončit v Německu s jadernou energetikou. "Mezikvartální růst by měl dosáhnout 0,5 procenta, což odpovídá meziročnímu růstu o 2,5 procenta. Německo zatím táhne export. Ale i zde jsou již patrné jisté známky zpomalování tempa. V příštím roce to již v případě Německa nebude tak jednoznačné, jako to bylo tento rok," uvedl Prokop.

Francouzský statistický úřad INSEE v úterý zveřejní data o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za třetí čtvrtletí letošního roku. Tamní centrální banka očekává minimální růst o 0,1 procenta. „Francouzský HDP by měl ve třetím čtvrtletí mezikvartálně růst o 0,3 procenta, což je mírné zvýšení tempa růstu, když ve druhém čtvrtletí pouze stagnoval. Zde bychom ale viděli rizika na dolní hraně, neboť i Francie musí výrazně šetřit. A šetřit musí veřejný sektor, a to především kvůli dluhu,“ řekl analytik finančních trhů společnosti Next Finance.

Evropský statistický úřad Eurostat v úterý zveřejní data o vývoji ekonomiky Evropské unie a eurozóny ve třetím čtvrtletí letošního roku. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny i EU ve druhém kvartálu oproti prvním třem měsícům vzrostl shodně o 0,2 procenta. "Ve třetím čtvrtletí by měla ekonomika eurozóny meziročně vzrůst o 1,4 procenta, což představuje zpomalení tempa růstu o 0,2 procentního bodu," uvedl pro Mediafax Prokop.

Japonská centrální banka Bank of Japan (BoJ) ve středu bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Na svém posledním zasedání koncem října uvolnila měnovou politiku rozšířením svého programu nákupu dluhopisů a dalších aktiv. Na konci října ponechala BoJ základní úrokovou sazbu beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta.

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní ve středu zpřesněná data o vývoji inflace v eurozóně za říjen. Podle předběžných údajů z konce října zůstala inflace v říjnu v eurozóně na třech procentech. "Míra růstu spotřebitelských cen zůstane i v říjnu na úrovni tří procent. Inflace je stále nad inflačním cílem ECB, a to především díky růstu cen potravin a elektřiny," dodal Prokop.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688