TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  12.11.2011 11:33:57

Pražská burza v týdnu ztratila 0,84 procenta, suverénním vítězem je KIT digital (+41,4 %)

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražská burza utrpěla v uplynulém týdnu mírnou ztrátu, index PX odepsal 0,84 procenta a uzavřel na úrovni 910 bodů. Dolů ho stáhla především Komerční banka (-6,59 %), naopak suverénním vítězem je technologický KIT digital (+41,40 %).

„Uplynulý týden byl ve znamení nejen tradičního Řecka, ale především Itálie. Právě italské dluhopisy na sebe opětovně poukázaly růsty výnosů nad hranici sedmi procent. Ve druhé polovině týdne se do hry výrazněji vložila ECB a výnosnost italských dluhopisů poklesla zpět pod sedmi procentní úroveň. Inverzně k těmto výnosům se po celý týden pohybovaly akciové trhy,“ uvedl Milan Vaníček, hlavní analytik J&T Banky.

Index PX uzavřel týden na úrovni 910 bodů, což představuje týdenní ztrátu 0,84 procenta. Ziskové tituly prohrály se ztrátovými v poměru 4:10. Od začátku roku je index PX slabší dokonce o 25,7 procenta.

Suverénním týdenním vítězem je technologický KIT digital (+41,40 %, 222 ), který ve středu zveřejnil hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí. „Společnost překvapila výrazně lepšími čísly a výrazně pozitivním výhledem pro příští čtvrtletí i rok. Zároveň reportovala první čistý zisk v historii,“ upozornil Vaníček.

Solidní zisk si připsala ještě Telefónica C.R. (+5,02 %, 397,20 ). „Telefónica zakončila ve čtvrtek tento výsledkový týden čísly v souladu s projekcemi, kdy čistý zisk za 3. čtvrtletí dosáhl 2,2 miliardy korun. Dosažení výhledu vnímáme stále jako velkou výzvu, ale potenciální neúspěch může být neutralizován zprávou o distribuci volných prostředků akcionářům,“ doplnil Vaníček. ČEZ (+0,47 %, 764,10 ) a Philip Morris ČR (+0,27 %, 11 431 ) zakončily týden na „zelené nule“.

Naopak nejvýraznější ztrátu v uplynulém týdnu utrpěla Komerční banka (-6,59 %, 3203 ), která o svém hospodaření reportovala už v úterý. „Hlavně kvůli vyšším než očekávaným odpisům řeckých dluhopisů vykázala nižší čistý zisk, než trh očekával (1,56 mld. vs. 1,65 mld. ). Na druhou stranu provozně banka dokázala, že i v současném prostředí je schopna vykazovat solidní výsledky,“ podotkl k tomu Vaníček. Nedařilo se ani těžebnímu NWR (-4,86 %, 138,90 ), pojišťovně VIG (-3,80 %, 731,10 ) a realitní společnosti Orco (-3,00 %, 96,57 ).

„Příští týden bude opětovně ve znamení politiky, kdy se očekává demise italského premiéra a diskuse nad novou vládou. Předpokládáme, že se ECB dále vyjádří k dalšímu postupu svých operací na dluhopisovém trhu. V Řecku by měla získat důvěru nově složená vláda,“ připomněl Vaníček. Investoři podle něj budou sledovat mimo jiné dluhopisové trhy, kdy Itálie, Španělsko, Portugalsko, Francie a další země budou refinancovat část svých dluhopisů. „Všechny tyto informace budou napomáhat k opětovně zvýšené volatilitě na trhu,“ očekává.

Z titulů obchodovaných ve SPADu zveřejní v následujícím týdnu výsledky VIG (úterý), NWR (středa) a AAA Auto (pátek). Ve čtvrtek je pražská burza z důvodu státního svátku uzavřena.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688