TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.11.2011 02:40:21

E15: Pražské letiště v příštím roce investuje více než miliardu do opravy runwaye

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražské letiště dá v následujících třech letech více než miliardu korun do generální opravy téměř 50 let staré hlavní vzletové a přistávací dráhy. V pátek o tom informoval deník E15.

Ranvej, často označovaná jako letištní babička, vykazuje řadu poruch, na jejichž odstranění už nestačí každoroční pravidelná údržba. Ve škále závad dominují například praskliny betonových desek, vylamování betonu nebo poškození asfaltového krytu. Podle ředitele letiště Jiřího Pose je generální oprava nezbytná. Hlavní ranveji má sice v roce 2017 odlehčit nová paralelní dráha, opravu „babičky“ prý ale do té doby odkládat nelze.

„Opravu budeme financovat z vlastních zdrojů, které máme našetřeny ze zisků minulých let,“ řekl deníku E15 Pos. Úplná rekonstrukce se neobejde bez omezení provozu. Bude proto probíhat ve třech etapách v následujících třech letech, vždy tři měsíce v roce.

Příští rok v květnu se celá ranvej uzavře a letadla budou využívat vedlejší příčnou dráhu. Na tu se nalétává přes hustě osídlené části města. „Od půlnoci do pěti ráno proto tuto dráhu nebudeme využívat,“ řekl Pos. Od června se začne částečně využívat i opravovaná dráha, bude ovšem zkrácena.

V souvislosti s chystanou výstavbou zcela nové ranveje chystá letiště i další stamilionové investice. Na zhruba půlmiliardu vyjde rozšíření čističky odpadních vod, podobnou sumu si vyžádá i přesun depa autocisteren, které zásobují letadla. Nová dráha by se měla podle Pose začít stavět v roce 2014, první letadla ji využijí počátkem roku 2017. Letiště za ní zaplatí devět miliard korun, které získá zřejmě z externích zdrojů.

Nová ranvej bude sloužit především pro přistávání, zatímco ze zrenovované „babičky“ budou stroje startovat. Na skokové zvýšení kapacity po otevření nové dráhy se letiště bude chystat v příštích letech. V běhu je například projekt takzvaného prstu D v jižní části druhého terminálu. Ten má umožnit příjem většího počtu cestujících.

Investice do opravy dráhy bude největší od dob výstavby druhého „schengenského“ terminálu, který byl zprovozněn v roce 2006.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688