TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2011 08:02:20

Poslanci dali zelenou balíku sociálních škrtů, přehlasovali tak senátory

PRAHA (MEDIAFAX) - Balíček 17 novel zákonů v sociální oblasti, který například ruší sociální příplatek či zachovává výši nemocenské na 60 procentech a zaměstnavatelům ji ukládá platit po dobu tří týdnů, v neděli opět schválili poslanci. Ti tak přehlasovali Senát, který balík společně s dalšími normami zamítl.

Pro opětovné schválení sociálního balíčku nakonec hlasovalo 108 poslanců, proti bylo 70 přítomných.

Balík sněmovně již jednou vrátil Ústavní soud. "Předkládaný návrh je reakcí na nález Ústavního soudu a fakticky jde pouze o to, že se jím s účinností od 1. ledna 2012 nahradí rušený zákon po věcné stránce a bude tak zajištěna kontinuita právní úpravy," uvedl již dříve ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Balíček sociálních škrtů například ruší sociální příplatek, zachovává výši nemocenské na 60 procentech a zaměstnavatelům ji ukládá platit po dobu tří týdnů. Kdyby soubor novel letos zdárně neprošel celým legislativním procesem, stouply by podle výpočtů vlády v příštím roce výdaje rozpočtu o 11,2 miliardy korun a o 9,1 miliardy korun by se snížily rozpočtové příjmy.

Nejvyšší příjmy z navrhovaných opatření, která po zásahu Ústavního soudu platí jen do konce letošního roku, přináší podle vlády zachování sazby pojistného na sociální zabezpečení pro zaměstnavatele na úrovni 25 procent místo předcházejících 24,1 procenta. Tyto příjmy jsou na úrovni 9,2 miliardy korun.

Výrazné úspory podle představ kabinetu představuje trvalé ponechání náhradového poměru nemocenského pojištění na úrovni 60 procent denního vyměřovacího základu (2,3 miliardy), státní proplácení nemocenské až od 22. místo 15. dne nemoci (1,8 miliardy) nebo pokračující redukce příspěvku na péči v 1. stupni u dospělých na 800 korun měsíčně místo předchozích 2000 korun (1,67 miliardy korun).

Sociální příspěvek se novelou zákona omezuje pouze na rodiny, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné nebo postižené dítě. Příspěvek dále náleží rodinám, kde alespoň jeden z rodičů je sám nezaopatřeným dítětem, tedy je mu méně než 26 let. Mění se také výplata rodičovského příspěvku ve tříleté a čtyřleté variantě. Porodné se kvůli balíčku škrtů vyplácí pouze za první narozené dítě, a to jen rodinám s příjmem do 2,4násobku životního minima.

Lidé registrovaní na úřadu práce nemohou podle balíku změn pobírat dávky a současně pracovat. Ti, kteří odcházejí ze zaměstnání na dohodu nebo na vlastní žádost, mají nárok pouze na nižší podporu v nezaměstnanosti.

Ústavní soud zrušil balík novel zákonů o úsporných opatřeních vlády 14. března. Verdikt, kterým soudci vyhověli stížnosti 45 poslanců ČSSD, vynesl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s tím, že zákony pozbudou platnosti 31. prosince 2011.

Norma tak nyní míří k prezidentovi republiky.

Filip Nachtmann, Martina Týblová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688