TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2011 08:01:44

Zákoník práce se změní, poslanci přehlasovali senátory

PRAHA (MEDIAFAX) - Výpověď bude moci zaměstnanec dostat nově i za porušení pravidel při pracovní neschopnosti, společně se snížením odstupného pro zaměstnance, kteří ve společnosti pracují méně než dva roky, to zavádí nový zákoník práce. Ten v neděli opět schválili poslanci, kteří tak přehlasovali zamítnutí Senátu.

Pro zákon tak nakonec hlasovalo 109 poslanců koalice, proti bylo 70 přítomných.

"Je navrženo, aby v prvním roce zaměstnání bylo vypláceno pouze jedno měsíční odstupné a v druhém roce bylo vypláceno dvouměsíční odstupné," uvedl část novely již dříve ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Dosud přitom činily odstupné tři měsíční platy nezávisle na délce pracovního poměru. Na takové odstupné budou mít však nově nárok jen ti, jejichž pracovní poměr trval více než dva roky.

Na samotné povinnosti platit odstupné se nic nemění. Nadále má tedy náležet při ukončení pracovního poměru z takzvaných organizačních důvodů nebo zákonem stanovených zdravotních důvodů.

Zásadních změn dozná zákon i v problematice výpovědí. Tu bude moci zaměstnavatel dát svému zaměstnanci nově i kvůli hrubému porušení pravidel při pracovní neschopnosti. Seznam hlavních povinností zaměstnanců se má rozšířit o zdržování se v místě pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti a dodržování doby a rozsahu povolených vycházek. Člověk, který se dopustí porušení, nemá nárok na odstupné. Jeho výpovědní doba bude standardně dvouměsíční.

Změnou v oblasti krátkodobých pracovních úvazků je zvýšení limitu pro dohody o provedení práce. Ten má od roku 2012 stoupnout z dosavadních 150 na 300 hodin ročně. Současně má dojít k posílení kontrol, aby nedocházelo k jejich zneužívání.

Úprava se týká také pracovních poměrů na dobu určitou. Dosud v zásadě platí, že smlouvu na dobu určitou je možné uzavřít maximálně na dva roky. Do tohoto limitu se počítá i případné opakování nebo prodlužování. Nově má platit, že poměr na dobu určitou nesmí přesáhnout tři roky, opakovat se může maximálně třikrát u jednoho zaměstnavatele.

Zákoník práce rovněž umožní, aby u takzvaných vedoucích zaměstnanců byla zkušební doba až šest měsíců. Nově má platit, že zkušební doba může trvat maximálně polovinu délky pracovního poměru, je-li uzavřen na dobu určitou. Zkušební doba pro běžné zaměstnance zůstane beze změny, tedy maximálně tříměsíční.

Od roku 2012 se uvolní i pravidla pro příplatky za přesčasovou a víkendovou práci. Dosud platí, že příplatek za noční práci nebo za práci v soboru nebo neděli musí v podnikatelské sféře dosáhnout vždy alespoň deseti procent průměrného výdělku pracovníka. Ministr Drábek nyní navrhuje, aby si zaměstnanec mohl s firmou dohodnout odlišnou - tedy i nižší - hodnotu příplatku nebo jiná pravidla pro jeho určení. To je dosud možné jen u kolektivních smluv s odbory.

Podpora v nezaměstnanosti se bude vyplácet na základě tří principů. Kdo sám podá výpověď nebo odejde dohodou, dostane nižší podporu v nezaměstnanosti. Zaměstnanec, který dostane odstupné, nebude mít po tuto dobu pokrytou odstupným nárok na podporu v nezaměstnanosti. A ten, kdo začne podnikat jako živnostník, může dostat speciální příspěvek, aby nepřišel o zbytek podpory.

Nový zákoník práce vychází z programového prohlášení vlády, které určuje obecné směry, jež by měla nová úprava pracovněprávních vztahů obsahovat. Zatímco zaměstnavatelé ho vítají, odbory jsou proti navrhovaným změnám, které podle nich poškodí práva zaměstnanců.

Návrh nyní míří k prezidentovi republiky.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688