TNBiz (TN.cz)
Finance  |  03.11.2011 11:35:05

Juncker: Eurozóna připravuje plán odchodu Řecka (3.11.2011)

BERLÍN (MEDIAFAX) - Eurozóna připravuje plán možného obchodu Řecka ze skupiny zemí používajících jednotnou měnu. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na prohlášení šéfa skupiny ministrů financí eurozóny Jeana-Clauda Junckera.

Podle Junckera je nutné zajistit, aby ostatní země eurozóny nebyly případným odchodem Řecka dotčeny.

Juncker dal jasně najevo, že nechce, aby Řecko eurozónu opustilo, o plánech na možný odchod Řecka spekuloval.

Na otázku v pořadu ZDF Morgenmagazin, jaký dopad bude mít případný odchod Řecka z eurozóny na peníze německých daňových poplatníků, Juncker odpověděl: "Nyní pracujeme na tom, jak zajistit, aby to nebyla katastrofa pro občany Německa, Lucemburska i celé eurozóny. Jsme na tuto situaci připraveni, i když já chci, abychom se jí vyhnuli," řekl Juncker.

Představitelé Německa a Francie prohlásili, že Řecko nedostane žádnou další finanční pomoc, dokud nebude jasné, zda chce zůstat v eurozóně.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy si na středu předvolali řeckého premiéra Jorgose Papandrea, aby jim a dalším evropským partnerům vysvětlil své rozhodnutí uspořádat referendum o záchranném plánu pro Řecko.

"Musíme udělat vše pro to, aby žádný ze 17 členů eurozóny neodešel, ale pokud by to bylo přání Řeků - a myslím, že to je špatné přání - tak je nemůžeme nutit," řekl Juncker.

Podle něj mají šéfové eurozóny odpovědnost za celý blok zemí s jednotnou měnou a jejich úkolem je zastavit rozšiřování dluhové krize.

Řecký premiér čelí navíc opozici již i od svého vlastního ministra financí, který odmítl navrhované referendum o přijetí záchranného plánu jen pár hodin poté, co Řecko dostalo ultimátum od Francie a Německa, aby se rychle rozhodlo.

Rostoucí chaos v Řecku a nejistota kolem eurozóny již srazily cenu akcií v Asii a investoři houfně přesouvají své finance do německých dluhopisů.

O možném odchodu Řecka z eurozóny již mluvila otevřeně také německá kancléřka Merkelová. Ta by sice prý dala přednost tomu, aby Řecko v eurozóně zůstalo, hlavní prioritou je záchrana eura, nikoliv Řecka.

Strašák tvrdého bankrotu Řecka a odchodu z eurozóny visí nad schůzkou nejbohatších zemí G20 v Cannes a ukazuje slabost Evropy přesně v okamžiku, který chtěl francouzský prezident Sarkozy využít k ukázce svých vůdcovských schopností mezi hlavními světovými ekonomikami.

Summit na francouzské rivieře, na který již dorazil i americký prezident Barack Obama, měl být původně zaměřen na reformu globálního měnového systému a na kroky, které by dostaly pod kontrolu spekulativní kapitál, problémy, které působí Řecko, však zcela změnily téma rozhovorů.

V případě, že řecké referendum odmítne finanční pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, hrozí neřízení bankrot Řecka, který by otřásl celou eurozónou a mohl by vážně ohrozit velké ekonomiky jako Itálie a Španělsko.

"Naši řečtí přátelé se musí rozhodnout, zda chtějí pokračovat v cestě s námi," prohlásil Sarkozy.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688