TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  28.10.2011 18:10:11

Týden.cz: Skupina GE navýšila kapitál Agrobanky o 30,5 miliardy korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost GE Money Czech Holding Company ze skupiny General Electric navýšila kapitál padlé Agrobanky o 30,5 miliardy korun, místo peněz ale použila na navýšení kapitálu pohledávky vůči Agrobance. V pátek o tom informoval server Týden.cz.

Celá transakce proběhla podle serveru následovně. Agrobanka (AGB) dlužila České národní bance (ČNB) celkem 30,5 miliardy korun včetně úroků. Tyto pohledávky vůči AGB převedla ČNB na GE Money Czech Holding Company (GEMCHC) ze skupiny americké korporace General Electric. GEMCHC pohledávky vůči AGB použila v listopadu 2010 na navýšení vlastního kapitálu, a to mimo základní kapitál Agrobanky. To znamená, že nezískala tímto navýšením akcie banky.

"Toto narovnání bylo v zájmu dlouhodobě zdravého vývoje celého českého bankovního sektoru, a protože nebylo možné bez jistých kroků České národní banky, odprodala ČNB subjektům ze skupiny GE soubor pohledávek za Agrobankou Praha v likvidaci a akcie Agrobanky Praha v likvidaci," uvedl Tomáš Zimmermann z ČNB. Kromě pohledávek totiž získala skupina GE rovněž 20,13procentní podíl v Agrobance.

"Jsou to transakce, které jsou důsledkem dohody o narovnání," sdělil Petr Čermák ze společnosti Value Added, která je likvidátorem AGB. Podle něj transakce umožnilo připojení ČNB. "Zjednodušeně lze říci, že Agrobanka byla v rámci tohoto narovnání oddlužena," doplnil Čermák.

Pro Agrobanku budou mít tyto účetní operace ještě jeden dopad. Podle mluvčího GE Money Bank Pavla Zúbka umožní dokončit likvidaci Agrobanky, a to nekonkurzní cestou.

Jak server píše, dohodu o narovnání uzavřeli 1. července GE Money Bank, GE Money International Holding Company, GEMCHC, bývalý likvidátor Agrobanky Jindřich Hrabal, Sdružení menšinových akcionářů Agrobanky Praha, vybraní akcionáři AGB a Value Added. V rámci smíru s akcionáři Agrobanky jim GE Money Bank vyplatí celkem 800 milionů korun.

GE Money Bank vznikla ze zdravé části Agrobanky, kterou prodal nucený správce Jiří Klumpar v roce 1998 právě skupině General Electric. Agrobanka zkrachovala v roce 1996, přičemž tehdy ji ovládala skupina Motoinvest v čele s finančníkem Pavlem Tykačem.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688