TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.10.2011 07:13:46

LN: ČEZ chce uzavřít elektrárnu v Chvaleticích

PRAHA (MEDIAFAX) - Poté, co nevyšel prodej elektrárny Chvaletice, uvažuje společnost ČEZ o jejím uzavření. Dva bloky skončí už v roce 2013, píší v pondělí Lidové noviny.

Výměna se nepovedla, na řadě je ukončení provozu. Ředitel divize výroba ČEZ Vladimír Hlavinka přiznává, že uhelná elektrárna ve východočeských Chvaleticích zůstane v provozu jen do roku 2016, první dva bloky ČEZ vypne dokonce už v roce 2013, píše list.

Za posledních více než deset let to bude poprvé, co ČEZ v Česku zavře elektrárnu.

Rozhodnutí však ještě není definitivní. Vedení ČEZ se chce do konce roku nad osudem elektrárny ještě zamyslet. "V případě přehodnocení koncepce se budeme rozhodovat mezi budoucím prodejem elektrárny, prodloužením provozu dvou bloků do roku 2020 a výstavbou nového zdroje či průmyslové zóny," uvedl Hlavinka ve firemním časopise skupiny ČEZ.

Elektrárna Chvaletice spaluje hnědé uhlí ze severních Čech, jehož zásoby v rámci těžebních limitů rychle docházejí. Vzhledem k vysokým nákladům na přepravu uhlí a omezeným možnostem dodávat zákazníkům v okolí také tepelnou energii jsou Chvaletice "kandidátem číslo jedna" na uzavření.

V případě, že provoz elektrárny bude ukončen, jde o první případ od počátku roku 1999, kdy dominantní výrobce elektřiny v České republice odstaví bez náhrady uhelný blok. Elektrárna Chvaletice zaměstnává celkem 230 lidí, kteří mohou o práci do pěti let přijít.

Zájemci o samotnou lokalitu by se najít mohli. Ta je napojena k přenosové soustavě a nabízí i možnost odběru chladicí vody z blízkého Labe. Nedaleko vede i hlavní tranzitní plynovod přes české území. Proto i ČEZ v minulých letech zvažoval, že by uhelné bloky ve Chvaleticích nahradil paroplynovou elektrárnou. Stejně tak by mohla v areálu vyrůst spalovna odpadů z Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Konec provozu čeká v tomto desetiletí i další uhelné bloky. Po roce 2015 chce ČEZ odstavit některé z bloků elektrárny Mělník, tentokrát to však nebude bez náhrady. Nejasná zůstává budoucnost největší české uhelné elektrárny v Počeradech.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688