Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  07.10.2011 17:48:15

Souhrn 40. týdne - schizofrenie evropských politiků

Souhrn pro 40. týden od 3. – 7. října 2011

O       Bankovní ústav Dexia před krachem

O       Ratingová agentura Moody´s snížila hodnocení 20 bankám v Spojeném království a v Portugalsku

O        Zveřejněná data poukazují na zpomalování ekonomiky

O       ECB uvolňuje měnovou politiku, sazby však ponechává bez změn


Evropa se potýkala v uplynulém týdnu se záplavou dalších nepříznivých zpráv. Na obzoru se objevil černý mrak, který tvarem připomínal finanční instituci. Nakonec se z něho vyklubala francouzsko-belgická banka Dexia. Ta ve svých aktivech drží poměrně slušnou várku „kvalitních“ řeckých dluhopisů, které bude muset z větší části odepsat. S příslibem pomoci nejprve přispěchala belgická i francouzská vláda a i následné projevy J. Barossa a A. Merkelové potvrdily, že politici jsou připraveni evropské státy dále zadlužovat a také, že trpí schizofrenií. Na jedné straně se neustále hovoří o nutnosti snižovat veřejné zadlužení, na druhé straně se vynakládají obrovské částky na záchranu bankovních gigantů.

Současným problémem bankovního sektoru je, že většina bank nadmíru vyrostla a nyní jsou banky příliš velké na to, aby zkrachovaly (too big to fail). Státům tedy nezbývá dost často nic jiného, než aby bankám pomohly, odvrátili tak nebezpečí bankovní krize a sami se zadlužily. Celkem jednoduchým řešením by bylo snížit počet bankovních molochů na úkor růstu malých regionálních bank. Vývoj v nejbližší budoucnosti však tímto směrem nepůjde a místo toho se bude dále neúprosně fúzovat.

Ve čtvrtek zasedala Evropská centrální banka (ECB). Hlavní úroková sazba zůstala podle očekávání bez změn. Trhy ale především čekaly na to, co zazní na tiskové konferenci z úst J.C.Tricheta. Ten představil staronová opatření s cílem podpořit hospodářský růst a zamezit prohloubení bankovní krize. Především se jedná o obnovený nákup dluhopisů v celkovém objemu cca 40 miliard euro a dodávání likvidity na mezibankovní trh. Tisková konference měla i trochu nostalgický tón. Byla totiž poslední, na které Trichet vystupoval jako prezident ECB. Příště již bude o měnověpolitických rozhodnutích mluvit Ital Mario Draghi, který nahradí Francouze ve funkci šéfa ECB.

Koruna si v týdnu vedla smíšeně. Na trzích panovala značná nervozita a obchodování bylo volatilní, bez zřejmého trendu. Vůči euru se koruna pohybovala v pásmu 24,55 -24,95 EUR/CZK a po většinu týdne byla pod prodejním tlakem. Obchodování tak probíhalo spíše v horní polovině výše zmíněného pásma. V pátek kolem 14 hodiny se jedno euro prodávalo za 24,78 koruny. V dalším týdnu lze očekávat pohyb v hranicích 24,40- 25 EUR/CZK. V případě rostoucí averze na trzích se můžeme dočkat testování úrovně 25 EUR/CZK.  Vůči dolaru bylo obchodování o poznání volatilnější. Koruna nejprve skokově oslabila téměř k hranici 19 USD/CZK, aby následně posílila zpět k úrovni 18,50 USD/CZK.

Ke konci týdne byla zveřejněna i celá řada dat z domácí ekonomiky, která potvrdila fakt, že české hospodářství výrazně zvolnilo. Maloobchodní tržby v srpnu sice vzrostly o 2,3 %, avšak reálně, po očištění o pracovní dny, byl růst o poznání nižší. Pokud zkrátka lidé nemají peněz nazbyt a šetří, tak tržby maloobchodníkům neporostou.  Průmyslová výroba v srpnu sice meziročně zrychlila růst na 5,9 %, ale při bližším pohledu již toto číslo tak příznivé není. Roste totiž závislost domácích průmyslových výrobců na zahraniční poptávce a poptávka z domácí ekonomiky naopak klesá. Tento trend se navíc v blízké budoucnosti bude zhoršovat. Co se stavebnictví týče, tam zůstává situace i nadále velmi neutěšená.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

19.11.2018Týden evropské politiky (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.06.201740 nejvlivnějších Čechů ve vrcholných orgánech Evropské unie Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688