Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  05.10.2011 20:51:39

Mark Mobius: Afrika: příležitosti v Nigérii, Ghaně a Keni

Ti, kteří jsou v souvislosti s ekonomickým rozkvětem Afriky optimisty, říkají, že nyní, mnoho let po úpadku kolonialismu, začíná Afrika demonstrovat svůj potenciál.  Jsou zde pochopitelně i pesimisté, kteří říkají, že za více než 60 let od ustoupení kolonialismu nemá Afrika nic jiného než chudobu, korupci, epidemii AIDS a válečné konflikty.

Afrika má na cestě svého ekonomického rozvoje mnoho překážek, osobně jsem však povzbuzen jinými stránkami Afriky, a to postupnou tvorbou kapitálových trhů, konzumní společností a rozvojem technologií.

 

Afrika zažívá ekonomický boom

 

Rozvoj kapitálových trhů je z velké části zapříčiněn hospodářským růstem Afriky, kdy se v příštích dvaceti letech v Africe počítá s průměrným ročním ekonomickým růstem na úrovni 7 %. Tahouny tohoto růstu přitom budou zlepšující se investiční klima, schopnost lépe vynakládat finanční prostředky a rostoucí poptávka po nerostných surovinách ze strany Číny.

Více než 100 afrických společností již nyní dosahuje tržeb přesahujících 1 miliardu USD ročně. Afrika to však nejsou jen nerostné suroviny, ale například i zemědělská půda. Na černém kontinentu se nachází 60 % světové orné půdy ležící ladem. Tak jak poroste poptávka po těžkých a lehkých komoditách, poroste i význam Afriky v globální ekonomice. Se svým nerostným bohatstvím je Afrika vyloženě v záviděníhodné situaci.

Potencionál v sobě samozřejmě skýtá i spotřebitelský sektor, vždyť Afrika to je více než 1 miliarda obyvatel. A stejně jako většina lidí jinde na světě, i lidé v Africe budou chtít mít své domovy, budou si chtít koupit pračku, myčku apod.

 

Nigérie, země plná očekávání

 

V rámci Afriky je mou nejoblíbenější zemí Nigérie. Země čítající 155 milionů obyvatel, bohatá na ropu, zemní plyn, železnou rudu, uhlí a bauxit. Nigérie rovněž disponuje velkým množstvím půdy k obdělávání.

Nigerijská ekonomika nyní profituje z vysokých cen komodit, které jí dopřály v roce 2010 ekonomický růst na úrovni 7,4 %, v letošním roce je predikován růst na úrovni 7,4 %. Netrpělivě očekávané prezidentské volby pak mohou být dalším krokem ke zvýšení stability a rozvoje země, nehledě na nepokoje, které se v souvislosti s volbami vyskytují.

Naše dobře informované zdroje však nepředpokládají žádné výraznější komplikace. S tímto názorem se ztotožňujeme, a rovněž neočekáváme žádné skutečnosti, které by měly mít zásadní negativní vliv na vývoj země. Do karet tomu hrají i rostoucí ceny ropy a cílené reformy, které jsou v této zemi zaváděny. Nigérie má rovněž velmi zajímavý bankovní systém, kdy sanace bank ze strany vlády učinila tyto společnosti velmi atraktivní investiční příležitostí.

 

Ghana a Keňa v hledáčku investorů

 

Dalšími zeměmi, které v sobě podle mne skýtají obrovský potencionál, jsou Ghana a Keňa. Ghana byla první subsaharskou zemí koloniální Afriky, která dosáhla nezávislosti. Nově nabytá nezávislost byla sice zprvu využita jako příležitost pro vojenskou vládu, v roce 1992 již však byla představena ústavní vláda a Ghana je nyní mnohými pozorovateli označována jako jedna z nejstabilnějších demokracií subsaharské Afriky.

Je rovněž vzrušující sledovat vývoj spotřebitelského trhu země s tak mladou, početnou a dynamicky rostoucí společností, která již nyní čítá 20 milionů obyvatel. Tato země je rovněž bohatá na nerostné suroviny jakými jsou ropa a zlato. Peníze utržené z prodeje ropy těžené na Jubilee field, mořské ropné plošině otevřené v prosinci roku 2010, bude velmi vítaným příjmem do státního rozpočtu, který přispěje k dalšímu rozvoji země.

Aby se mohla Ghana dále rozvíjet, budou nezbytné investice do infrastruktury, které je potřeba nějakým způsobem financovat, což je také důvod, proč detailněji pozorujeme ghanský finanční sektor.

I ekonomika Keni se zdá být v tuto chvíli v dobré kondici. Nepokoje z konce roku 2007 a začátku roku 2008, které následovaly po volbách v té době konaných, byly po mnohé překvapením. Nyní má však Keňa koaliční vládu, která navíc v roce 2010 přijala novou ústavu, což je velmi solidní základ pro budoucí stabilitu a růst země.

Strategicky výhodná poloha Keni na africkém východním pobřeží dovoluje vytvořit jakýsi kanál pro obchodní a investiční toky plynoucí z východu do zbytku kontinentu.

Vývoz, především pak produktů jako čaj či zahradnické potřeby se velmi rychle vzchopil z nedávné globální ekonomické recese, podobná situace je pak v oblasti cestovního ruchu.

InvesticeAfrice v sobě skrývají mnohé výzvy, s těmi vás blíže seznámím ve svém dalším příspěvku, stejně jako se svým názorem na budoucí vývoj ekonomik tohoto regionu.

 

Nenechte si ujít další zápisky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobia.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688