Právě dozrávají jablka a hrušky, co o nich možná nevíte a recepty z ovoce

Jablka a hrušky prospívají našemu zdraví

Jablka a hrušky jsou dužnaté plody – malvice. Hrušky a jablka jsou u nás pěstované v mnoha druzích. Jablka a hrušky jsou tělu prospěšné bez tepelné úpravy, ale recepty z nich mohou být překvapivě dobré. Určitě stojí za to některé méně známé receptury vyzkoušet. Ovoce, jakým jsou hrušky a jablka moštujeme, děláme z něj pálenku – hruškovici a calvados, kompotujeme, sušíme, pečeme a zapékáme samotné i s masem.

Historie jabloní
Již tisíce let před naším letopočtem lidé jedli jablka. Není jasná přesná lokace jejich prvního výskytu. Pravlast jabloní může  být Kavkaz, Irán, ale stejně tak Turkmenistán. Jabloně pěstovali v mnoha odrůdách staré kulturyŘecko i Řím. Právě z Říma se jabloně dostali na naše území. Šlechtění jabloní bylo v našich zemích ceněné a v průběhu staletí došlo k vypěstování mnoha různých odrůd. Výzkumný ústav ovocnářský dnes shromažďuje rozsáhlý genofond, který pomáhá obohatit a vylepšit vlastnosti dnešních druhů jabloní. 

Jak jablka prospívají našemu zdraví
Jablka obsahují velké množství vitamínů a enzymů, antioxidanty, pektin, vlákninu a fruktózu. Dále minerální látky - vápník, fosfor, železo a hořčík. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Také stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují dásně. Enzymy příznivě působí při zažívání a čistí střeva.

Co vše děláme z jablek
Z jablek děláme mošty, džusy, marmelády, kompoty, jablko se přidává i do čajů.
Z jablek běžně děláme výborná pečená jablka se skořicí a mandlemi, jablečnou žemlovku, závin, různé typy jablkového koláče a dorty, jablečné bábovky i čatní. Jablka můžeme přidat k masu při jeho pečení (jehněčí, králík, kuře, krůta, vepřové). Z jablek se pálí výtečný destilát calvados.

Historie hrušní
Hrušně mají původ zřejmě ve Střední Asii. Zmínka o nich se dostala i do známého vyprávění Šeherezády, do Pohádek tisíce a jedné noci. Hrušně budou lidmi pěstované přibližně stejně dlouho jako jabloně. Do Evropy se hrušně dostaly přes Řecko a Řím, kde byly jejich druhy zušlechťovány. Odhaduje se, že do zemí střední Evropy hrušně pronikly zhruba mezi 1. – 5. stoletím našeho letopočtu. Na našem území se hrušně začaly pěstovat ve šlechtických a klášterních zahradách a sadech. V dnešní době šlechtitelské ústavy šlechtí především nové odrůdy hrušní menších tvarů a výšky.

Jak hrušky prospívají našemu zdraví
Hrušně obsahují vitamín C, P, karotin, a organické kyseliny. Také třísloviny, flavonoidy a  glykosidy. Z minerálních látek to jsou draslík, jód a malé množství sodíku. Hrušky jsou prospěšné při potížích oběhového ústrojí a ledvin. Pomáhají při otocích a odvodňují organismus. Hrušky podporují tvorbu krve a celkově posilují imunitní systém. Hodí se při pročišťování střev, odstraňují zácpu a pomáhají vyloučit z těla jedovaté látky. Jsou také vhodné při odtučňovacích kůrách. Hrušky se mají konzumovat pouze dostatečně zralé, nezralé plody mohou způsobit zažívací potíže.

Co vše děláme z hrušek
Z hrušek děláme mošt, koláč, povidla, marmelády, kompoty, hruškové pyré, závin, hruškové dezerty a koláče. Gratinované, nebo restované hrušky používáme do salátů, hrušky můžeme plnit sýrovými omáčkami a zapékat. Z hrušek připravíme i dobré hruškové čatní, hruška se překvapivě hodí i do krémových polévek. S hruškami můžeme péci maso, z listů hrušně připravíme dobrý, protirevmatický čaj. Výborná a jemná je i hruškovice – destilát z hrušek.

Jablkové kroužky v těstíčku

Suroviny:
3 vyzrálá jablka, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce hladké mouky, 5 lžic perlivé minerálky, 1 vejce, 1 lžička mleté skořice, špetka soli

Postup:
V misce vyšleháme vejce se špetkou soli a postupně přidáme minerálku a mouku. Dalším mísením připravíme hladké těsto. Cukr smícháme se skořicí, jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenčí kroužky. Kroužky obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji pečeme po obou stranách, každou cca 2 - 3 minuty. Když jsou hotové, kroužky zezlátnou a nafouknou se. Smažené kroužky necháme okapat a posypeme cukrem se skořicí. Podáváme horké.

Mandlové hrušky zapečené

Suroviny:
4 velké, zralé hrušky, 50 g másla, 1 bílý jogurt, 1 lžíci cukru krupice, 3 lžíce pomerančového džusu, 2 lžíce medu, hrstičku vyloupaných mandlí

Postup:
Budeme potřebovat nízkou zapékací misku, kterou vymažeme máslem a vysypeme krupicovým cukrem. Hrušky omyjeme, oloupeme, vyjádříme a nakrájíme na tenčí plátky. Ty rozprostřeme v misce do vějíře. Med smícháme s džusem a nalijeme na hrušky, mandle nasekáme nadrobno a nasypeme navrch, stejně tak zbylé máslo. Pečeme v troubě na 180°C po dobu cca 20 minut. Podáváme s bílým jogurtem, případně zakysanou smetanou.




Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend