Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  29.09.2011 11:17:58

ČS - koment 29.9. - problémy německé vlády na domácí scéně, řecká daň z nemovitostí, Polsko

Spekulace o ráznějším řešení dluhové krize sice na chvíli uklidnily trhy (Bundy nad 2%), nadělaly ale německé vládě problémy na domácí scéně. Ministr financí Schäuble musel před „nadzvednutými“ poslanci tyto spekulace odmítnout.  Teď - jak jsme tady měli volno – Merkelová poprvé připustila možnost krachu Řecka, čímž pádem je dle mého vymalováno a Řecko je na odpis. Tohleto přiznávání, že se musí dělat víc a tak mi přijde trochu politicky nerozumné - dnes se totiž hlasuje o původně dohodnutém navýšení EFSF. Tak aby se poslanci nelekli, že se po nich chce bianco šek - zdá se mi totiž, že na nejvyšších místech zvítězila strategie „nejdřív prohlasovat navýšení EFSF a pak ho pořádně zapáčit“. 

 

·          úterý proběhla aukce SPA a IT dluhopisů dohromady za 18 mld EUR. V obou případech výnosy meziměsíčně vzrostly, u Itálie, která byla po snížení ratingu z minulého týdne středem zájmu, to bylo u 6M z 2,14 na 3,01. Dobrou zprávou je, že se podařilo prodat vše, dnes  Italové prodávají za 9 mld. EUR 3 – 10-tiletých bondů, což může být zajímavější podívaná, protože se jedná o 10Y.  

 

·          úterýŘecku schválili (všemi hlasy vládnoucích Socialistů) novou daň z majetku. Pak taxikáři řekli, že dnes budou pokračovat ve stávce (bo panečku chtějí jim liberalizovat taxikaření), pracovníci v nemocnicích si dnes chtějí vzít 3 hodiny volna (bez povolení J ), a odboráři z ADEDY chtějí „jít na Parlament“. Dnes bacha – dnes se do Atén vracejí inspektoři s verdiktem co a jak s pomocí Řecku. Obecně se čeká, že to projde a další peníze dostanou.  Pokud ne, tak  těžko říct co se stane, protože ani ty banky nerekapitalizovali zatím…To by zas bol ten špatný postup… 

 

·          V Americe dobrá data za fixní investice – objednávky zboží DD spotřeby bez zbraní a letadel (=reprezentant investic) vzrostly v srpnu více než  o  procento m/m. Tato kategorie je jedna z těch, která nás vede k tomu, že recese zatím skutečně není (to bychom viděli strmý sešup), srpnová data jsou také dobrým znakem toho, že ani politický chaos v srpnu podniky nevystrašil. Zatím.  

 

·          Slovenská CB vydala novou prognózu, podle očekávání snížila odhad HDP pro letošní rok z 3,6 % na 3,4 % a pro rok 2012 z 5,3 % na 4,7 %. Zároveň se guvernér (a zároveň tedy člen Rady guvernéru ECB) Makúch vyjádřil k několika tématům. Předně prohlásil, že nákup dluhopisů ze strany ECB má jen překlenout období než je bude nakupovat EFSF (o jehož schválení slovenským parlamentem nepochybuje). Dále potvrdit připravenost ECB prodloužit „facilitu“ pro dodávání likvidity evropským bankám z 6 na 12 měsíců (to by mělo uvolnit napětí na mezibankovním trhu). A navíc podle něj Evropu nečeká recese. No, tomu věříme taky, ale je pro to přeci jenom ze strany vlád něco potřeba udělat J 

 

·          Polská vláda schválila „dluhovou strategii“, podle ní by celkové zadlužení mělo z letošních 53,8 % HDP klesnout v příštím roce na 53 %. Strategie předpokládá posílení zlotého na 4,0 ke konci 2012. Obecně však je deficit na příští rok nastaven trochu optimisticky – 4% růst HDP, se kterým počítá, může být, ale ve světle toho, co se děje ve světě, bych to asi založil na nižším růstu…Polský zlotý znovu slábne – 4,44.

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688