Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.09.2001 09:37:47

HDP roste meziročně o 3,9%


Investoři a domácnosti táhli ekonomický růst
HDP - odhad za 2. čtvrtletí 2001

 

Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu meziročně reálně o 3,9 %, v porovnání s 1. čtvrtletím letošního roku (po očištění o vliv sezónnosti) o 0,9 %. Z časové řady sezónně očištěných ukazatelů vyplývá, že výkonnost ekonomiky měřená hrubým domácím produktem roste nepřetržitě již devět čtvrtletí, z toho od roku 2000 mezičtvrtletně v průměru zhruba vždy o jeden procentní bod (viz graf). Meziroční přírůstek HDP ve 2. čtvrtletí ve stálých cenách o 14,2 mld. byl pozitivně ovlivněn především zvýšenou poptávkou po hrubém kapitálu (+ 13,8 mld.) a také nárůstem výdajů na konečnou spotřebu (+ 6,9 mld.), negativně i nadále působilo zhoršení čistého vývozu (- 6,5 mld.).

ČSÚ současně upřesnil i odhad vývoje ekonomiky za 1. čtvrtletí, když byly pro výpočet použity především výstupy ze zpracování účetních výkazů rozpočtových organizací, které v předchozím čtvrtletí nebyly k dispozici. Mimo to byly do odhadu zapracovány i další korekce vyplývající ze zpřesnění obchodní bilance a z nového zpracování čtvrtletních statistických výkazů, kde bylo promítnuto zejména opožděné předložení výkazů některými jednotkami. Na základě nového propočtu byl odhad meziročního růstu HDP za 1. čtvrtletí zvýšen z 3,8 % na 4,1 %. Zpřesněn byl i odhad vývoje jednotlivých složek HDP - u výdajů na konečnou spotřebu byl přírůstek 2,8 % snížen na 2,5 %, u tvorby kapitálu naopak zvýšen z 13,4 % na 14,3 % a záporné saldo čistého vývozu bylo upraveno z 29,0 mld. na 28,4 mld. Za celé 1. pololetí vzrostl HDP o 4,0 %.

Meziroční vývoj složek výdajů na HDP (ve stálých cenách 1995):

- domácnosti vynaložily na konečnou spotřebu o 8,0 mld. více než loni, nejvyšší absolutní nárůsty byly zaznamenány u výdajů ve spotřebních skupinách bytové vybavení (+ 1,1 mld.), stravování (+ 1,0 mld.), odívání (+ 1,0 mld.) a doprava (+ 0,6 mld.). V ostatních skupinách rostly výdaje též, avšak méně významně. Růst výdajů na konečnou spotřebu byl v souladu s vývojem disponibilních důchodů sektoru domácností;

- výdaje vlády byly o 1,3 mld. nižší než loni, když poklesly především běžné výdaje na neinvestiční nákupy;

- tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla o 11,0 mld., a to jak zvýšeným investováním do budov a staveb s nárůstem o 6,6 mld. (kde se projevily mimo jiné developerské investice "na zelené louce"), tak i do strojů a zařízení (+ 4,9 mld.). Ostatní investice mírně poklesly. Objem tvorby fixního kapitálu byl v tomto čtvrtletí významně ovlivněn zúčtováním rekonstrukce budov České národní banky (se současným snížením produkčních zásob, takže celková tvorba kapitálu nebyla ovlivněna). Z odvětvového hlediska se tvorba fixního kapitálu realizovala především v odvětvích zpracovatelský průmysl (29,2 % z úhrnu), doprava a telekomunikace (16,5 %), obchod a opravy spotřebního zboží (13,8 %) a podnikatelské služby (10,4 %);

- zásoby se zvýšily o 2,8 mld. více než ve 2. čtvrtletí loňského roku , a to i přes vliv uvedený výše. Na absolutním přírůstku ve 2. čtvrtletí o 10,7 mld. se podílely všechny typy zásob - produkční (+ 5,1 mld.), materiálové (+ 3,5 mld.) i zbožové (+ 2,1 mld.);

- zhoršení čistého vývozu bylo způsobeno poklesem obchodní bilance i bilance služeb, když dovoz vzrostl celkově o 41,3 mld., zatímco vývoz jen o 34,8 mld.

Meziroční růst odvětvově členěné hrubé přidané hodnoty (+ 11,2 mld.) byl pozitivně ovlivněn především vývojem ve zpracovatelském průmyslu (+ 6,1 mld.), obchodě a opravách spotřebního zboží (+ 2,2 mld.), dopravě a telekomunikacích (+ 1,8 mld.) a podnikatelských službách (+ 1,5 mld.).

V běžných cenách vzrostl ve 2. čtvrtletí celkový HDP meziročně o 9,4 %. Z hlediska odvětvové struktury hrubé přidané hodnoty měl největší váhu průmysl (34,4 %) a z něj pak zpracovatelský průmysl (30,2 %). Významné jsou i podíly ostatních služeb (17,1 %), obchodu (14,8 %) a podnikatelských služeb (12,5 %).

Úhrnná cenová hladina měřená deflátorem HDP se oproti průměru roku 1995 zvýšila o 42,1 %, meziročně vzrostla o 5,2 %.



Doporučujeme:

Začínají takto SVĚTOVÉ VÁLKY ? 
SÚJB zpřísnil bezpečnostní opatření v jaderných... 
Pernod Ricard koupil od Patria Finance 40 pct... 
Kulhánek: Cena základní verze Superbu bude pod...  


Souhrnný přehled k teroristickému útoku v USA
 


katastrofa ve fotografii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688