TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.09.2011 19:55:05

Vláda odsouhlasila žádost na bezplatné emisní povolenky za 50 miliard korun

PRAHA (MEDIAFAX) - ČEZ a další výrobci elektřiny dostanou od státu v letech 2013 až 2020 zdarma přes 100 milionů emisních povolenek v hodnotě zhruba 50 miliard korun. Vláda ve středu podpořila žádost ministra životního prostředí, kterou nyní Tomáš Chalupa (ODS) pošle do Bruselu, uvedl důvěryhodný zdroj Mediafaxu.

"Návrh prošel beze změny. Ale bude se připravovat nová uhlíková daň," přiblížil zdroj Mediafaxu. Právě na nové dani pro znečišťovatele se na úterním jednání měli shodnout ministři financí, průmyslu a obchodu a životního prostředí.

Kabinet Petra Nečase (ODS) přerušil jednání o povolenkách o týden, proti jejich bezplatnému udělení před středečním jednáním kabinetu protestovali před Úřadem vlády představitelé Ekologického právního servisu.

V žádosti je pro celé třetí obchodovací období bezplatně rozděleno přes 108 milionů povolenek mezi 85 jednotlivých zařízení vyrábějících elektřinu, která spadají pod padesátku provozovatelů. Ministerstvo životního prostředí přitom kalkuluje, že průměrná cena jedné povolenky pro roky 2013 až 2019 bude necelých 19 eur. Celkově se tak vláda připraví zhruba o dvě miliardy eur, v přepočtu 50 miliard korun.

"Provozovatelé zařízení, kteří povolenky bezplatně získají, jsou však vázáni investovat prostředky ve výši pokud možno odpovídající tržní hodnotě takto přidělených povolenek do opatření zaměřených na zajištění investic do energetického systému," zmiňuje materiál. Jako příklad uvádí modernizaci výroby elektřiny v Česku, rozvoj a modernizaci infrastruktury a čistých technologií.

Prvních 27 milionů emisních povolenek by mělo být rozdělených bezplatně v roce 2013, v dalších letech by jejich počet měl klesat postupně až k nule. Od roku 2020 by si tak měly energetické firmy povolenky pouze nakupovat a výměnou za investice nezískat už nic.

Celkový objem plánovaných investic, které má ministerstvo nahlášené od jednotlivých provozovatelů, je přitom více než trojnásobný oproti odpuštěné částce. Přesahuje 138 miliard korun a změny by měly snížit emise oxidu uhličitého zhruba o 12 milionů tun ročně.

Podle připraveného vládního usnesení má ministr životního prostředí Chalupa (ODS) zajistit bezodkladně oficiální podání "Žádosti o přidělení bezplatných povolenek pro využití k investicím do vybavení a modernizace infrastruktury a do čistých technologií a národního plánu investic" Evropské komisi. Jeho dalším úkolem je zpracovat každoročně zprávu o provádění investic, zveřejnit ji a předat Evropské komisi.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688