TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.09.2011 11:20:11

Organizovaný zločin se v ČR obohacuje i na rozpočtech a státních firmách, uvádí výroční zpráva BIS

PRAHA (MEDIAFAX) - Český organizovaný zločin nejvyšší úrovně má podobu vlivových sítí a podnikatelsko-mocenských struktur. Prostřednictvím legálních ekonomických subjektů profituje i obohacováním se na veřejných rozpočtech a firmách se státní majetkovou účastí, uvádí středeční zpráva BIS za rok 2010.

Podnikání představitelů takových struktur je však podle zprávy zároveň doprovázeno uplatňováním vlivu na orgány státní správy a samosprávy, na legislativní proces, ale i na státem ovládané podniky. Jejich činnost má povahu kriminality bílých límečků, přičemž rozlišit legální postupy od nelegálních je stále obtížnější.

"Spíše než o pevnou strukturu se jedná o systém volných, vzájemně spolupracujících a prostupných sítí disponujících penězi a/nebo vlivem a kontakty. Vedle skrytého působení, uplatňování vlivu a používání korupce lze mezi typické jevy zařadit i využívání specialistů, jako například právníků, daňových a mediálních odborníků. Takové struktury se neuchylují ke zjevnému fyzickému násilí. S jejich působením souvisí i zajišťování nepostižitelnosti prostřednictvím ovlivňování orgánů činných v trestním řízení a soudů," uvádí zpráva.

Prostředí postsovětského organizovaného zločinu bylo do určité míry ovlivněno soudem s takzvaným vorem v zakoně Andranikem Sohoyanem, který byl loni v říjnu nepravomocně zproštěn obžaloby za objednání nájemné vraždy arménského podnikatele. Od té doby nebyla podle BIS vyřešena otázka, kdo po Sohoyanovi zaujme pozici v prostředí ruskojazyčného organizovaného zločinu v ČR. Vůdčí představitelé kavkazských skupin organizovaného zločinu mají vazby na nejvýznamnější autority postsovětského, zejména gruzínského a ruského organizovaného zločinu, vůči kterým jsou v nerovném postavení. Opakovaně byly zaznamenány případy propojení jednotlivých skupin.

Další skupina, ukrajinský organizovaný zločin, se podle zprávy zaměřuje i nadále na profitování na ukrajinských pracovnících, kteří jsou nuceni platit strukturám organizovaného zločinu poplatky za ochranu, legalizaci pobytu, nebo zprostředkování zaměstnání. "Zatčení jednoho z představitelů kyjevské brigády, která v ČR působí, vyvolalo v prostředí ukrajinského organizovaného zločinu otázku jeho nástupnictví," podotýká zpráva.

I v loňském roce působili podle zjištění BIS na našem území představitelé organizovaného zločinu původem z Balkánu, zejména etničtí Albánci. Ti se na území ČR věnují především obchodu s omamnými a psychotropními látkami. "Tyto kriminální aktivity jsou doprovázeny snahou o legalizaci výnosů z trestné činnosti prostřednictvím investic do nemovitostí, popřípadě prostřednictvím provozování hazardních her. BIS v roce 2010 nezaznamenala výraznější nárůst aktivit těchto skupin," končí zpráva.

Luboš Kavka, kavka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688