TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  06.09.2011 06:45:06

Japonská centrální banka zřejmě sazby v úterý měnit nebude (6.9.2011)

TOKIO (MEDIAFAX) - Japonská centrální banka (BoJ) bude v úterý rozhodovat o úrokových sazbách. Ty se podle analytiků zřejmě nezmění.

Japonská centrální banka sazby nezměnila ani na svém předchozím zasedání na začátku srpna. Hlavní úroková sazba tak zůstala i nadále v pásmu nula až 0,1 procenta.

Podle hlasů analytiků to ale nevypadá ani nyní na to, že by se tamní centrální bankéři rozhodli se sazbami hýbat. "Bank of Japan pravděpodobně nepodnikne žádné nové kroky v měnové politice. Japonská ekonomika se pozvolna zotavuje z březnové přírodní katastrofy, jak se očekávalo, a měnová politika zůstává velmi uvolněná, aby podpořila ekonomiku své země," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Bank of Japan nebude sazby měnit ani podle analytika společnosti Next Finance Martina Prokopa. "Signální sazba Bank of Japan je již dlouhou dobu nastavena blízko nuly. Japonská ekonomika je stále velice oslabena zemětřesením z tohoto roku. Banka tak nechá signální sazbu na stejné úrovni," řekl Prokop pro agenturu Mediafax.

Japonská vláda nedávno schválila plán půjček v objemu 100 miliard dolarů (téměř 1,7 bilionu ) na zmírnění dopadů silného jenu na japonské firmy. Celkem polovina je určena pro využití v oblasti fúzí a akvizic v zahraničí a zbytek na nákup prostředků ze zahraničí. Vláda bude poskytovat finanční prostředky v dolarech na zvláštní účet, který spravuje v zemi 1,1 bilionů dolarů devizových rezerv a ostatních devizových aktiv. Úvěrová linka by měla fungovat po dobu jednoho roku. Tamní vláda rozhodla i o tom, že finanční podniky, zejména banky, budou muset hlásit devizové pozice zahrnující hlavní měny zhruba dvakrát denně. Tyto pozice nebudou zveřejněny.

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku klesla v důsledku březnového ničivého zemětřesení mezikvartálně o 0,3 procenta. Analytici, které oslovila agentura Reuters, odhadovali pokles o 0,7 procenta po propadu o 0,9 procenta za první čtvrtletí. V celoročním přepočtu se japonský hrubý domácí produkt (HDP) propadl o 1,3 procenta a šlo už o třetí čtvrtletní pokles v řadě.

Podle nového japonského ministra financí Džun Azumiho se japonská ekonomika zotavuje z březnového ničivého zemětřesení, na druhou stranu ale čelí rizikům posilování jenu a zpomalování ekonomického růstu v Evropě a ve Spojených státech amerických. Azumi to uvedl v pátek poté, co ho nový premiér a jeho dřívější předchůdce na ministerstvu financí Jošihiko Noda jmenoval do funkce. Azumi tak od Nody přebírá starosti o japonskou měnovou a fiskální politiku v době, kdy se třetí největší ekonomika na světě potýká s posilujícím jenem a výrazně vysokým veřejným dluhem.

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service nedávno snížila úvěrové hodnocení Japonska o jeden stupeň na Aa3, tedy na tři stupně od nejvyššího možného ratingu Aaa. Důvodem pro tento krok byly podle agentury Moody's rostoucí zadlužování země od poslední ekonomické recese a časté změny vlád, které brání uplatňovat dlouhodobější řešení ekonomických a fiskálních potíží. Moody's nově udělila Japonsku stejný rating, jako má země u Standard & Poor´s, která svůj rating snížila v lednu o stupeň na AA-minus, stejně jako třetí z tria nejuznávanějších světových ratingových agentur Fitch Ratings.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688