TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  02.09.2011 10:25:11

Bílý dům srazil odhad ekonomického růstu americké ekonomiky (2.9.2011)

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Rozpočtový úřad Bílého domu silně srazil odhad ekonomického růstu tamního hrubého domácího produktu (HDP). Podle nové prognózy americké hospodářství letos vzroste pouze o 1,7 procenta, informovaly v noci na pátek agentury AFP a Reuters.

Původní odhad počítal s růstem na úrovni až 2,7 procenta. Americká ekonomika si povede hůře i v příštím roce, kdy místo dříve očekávaných 3,6 procenta posílí pouze o 2,6 procenta. Později by ale mělo hospodářství zaznamenat silnější růst, od roku 2015 by mělo posilovat až o čtyři procenta.

Na druhou stranu, v nadcházejících letech bude rychleji klesat rozpočtový schodek. Ten by měl klesnout z letošních 8,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 6,1 procenta HDP v příštím roce.

Podle Bílého domu by míra nezaměstnanosti v letošním roce měla průměrně dosahovat 9,1 procenta, v příštím roce by měla mírně klesnout na devět procent.

Spojené státy americké v pátek zveřejní data o vývoji srpnové nezaměstnanosti. Očekává se, že bude stagnovat na zmíněných 9,1 procenta.

Americká ekonomika podle zpřesněných údajů v druhém čtvrtletí letošního roku mezikvartálně stoupla o jedno procento. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že HDP země bude revidován na 1,1 procenta. První bleskový odhad počítal s růstem na úrovni 1,3 procenta.

Minulý týden šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve očekávaném projevu v Jackson Hole ve státě Wyoming neoznámil přijetí dalších opatření ke stimulaci ekonomického růstu. Přesto ale řekl, že pokud to bude nutné, Fed použije nástroje na posílení ekonomiky.

Bernanke dále oznámil, že Fed se v září sejde na dvoudenním setkání, aby jednal o možnostech poskytnout dodatečná monetární stimulační opatření.

Na svém posledním zasedání 9. srpna Fed ponechal v souladu s očekáváním hlavní úrokovou sazbu bez změny na úrovni nula až 0,25 procenta. Na této úrovni by měla zůstat nejméně do poloviny roku 2013. Centrální banka USA nezměnila hlavní úrokovou sazbu od prosince roku 2008.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688