TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.09.2011 16:15:05

Poslanci učinili krok k přijetí sociální reformy

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna se ve čtvrtek o další krok přiblížila k přijetí sociální reformy. Ve druhém čtení projednala novelu zavádějící tzv. karty sociálních systémů i novelu o zaměstnanosti, podle které by nezaměstnaní museli po dvou měsících evidence na úřadu práce vykonávat veřejně prospěšné práce.

Ve druhém čtení poslanci projednali novelu o hmotné nouzi, podle které by systém vyplácení nepojistných sociálních dávek doplnily tzv. karty sociálních systémů. Ty by sloužily jako identifikátor osob zapojených do systému, dobrovolně by měly i platební funkci. Výplata dávek se od roku 2012 bude zřejmě soustředit na jedno výplatní místo.

Novela sjednocuje také výši vyplaceného rodičovského příspěvku. Ať již rodič zůstane na rodičovské dovolené dva, tři, nebo čtyři roky, celkem od státu dostane 220 tisíc korun. Měsíční dávka se vypočítá podle toho, kolik let doma zůstane.

Zpřísní se vyplácení příspěvku na péči zdravotně handicapovaných. Ten bude vyplácen oprávněné osobě, která bude muset na požádání doložit správnost čerpání. Příspěvek na péči se však pro děti od jednoho roku do 18 let zvýší z pěti tisíc na šest tisíc korun.

Další změnou budou nové podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení. Dobu jeho poskytování novela omezuje na 84 měsíců během 10 let.

Novela o zaměstnanosti zase zavádí diskutovanou změnu, podle které by uchazeč o zaměstnání musel po dvou měsících evidence na úřadu práce vykonávat veřejně prospěšné práce v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud uchazeč odmítne, úřad práce ho ze své evidence vyškrtne.

Podle návrhu, který zákonodárci poslali do třetího čtení, bude také lidem, jež budou vykonávat pravidelné zaměstnání bez zaměstnaneckého poměru, hrozit jednorázová desetitisícová pokuta. V případě opakovaného provinění potom může hříšník zaplatit i pokutu dosahující až stotisícové částky.

S vyplácením dvou dávek pro zdravotně postižené místo všech dosavadních příspěvků počítá zase novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním pojištěním, kterou ve čtvrtek poslanci propustili do závěrečného čtení.

Předloha počítá s tím, že místo dosavadních dávek by se postiženým vyplácely jen dvě, a to na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu by byl vyplácený jako jedna měsíčně se opakující dávka, příspěvek na zvláštní pomůcku by naopak fungoval jako jednorázová peněžitá dávka určená na pořízení motorového vozidla, na zvláštní úpravy motorového vozidla nebo bytu.

Prvním čtením v Poslanecké sněmovně prošla novela, která zavádí sjednocení povinnosti a práv zaměstnanců s osobami samostatně výdělečně činnými při platbách nemocenského pojištění. Zákon rozšiřuje okruh pojištěných osob o některé nové skupiny - společníky a jednatele s. r. o., prokuristy, likvidátory a členy kolektivních orgánů právnických osob.

Poslanci projednali v prvním čtení také novelu, podle které by systém úřadů české daňové správy zřejmě čekala reorganizace. Nově by totiž měla vzniknout Finanční správa České republiky se 14 krajskými finančními úřady.

Do druhého čtení poslali zákonodárci také návrh zákona o Celní správě České republiky. Novela reorganizuje celní orgány tak, aby vznikl dvoustupňový systém řízení, připomněl ve sněmovně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Čtvrteční mimořádné jednání sněmovny skončilo zhruba v 15.30 hodin. Znovu se poslanci sejdou v pátek v 9.00.

Karolina Brožová, Martina Týblová, Filip Nachtmann, brozova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688