TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.08.2011 06:43:48

LN: I mrtvý musí platit za mobilní telefon, tlačí na příbuzné mobilní operátoři

PRAHA (MEDIAFAX) - Desítky Čechů řeší problém s nečekaným "dědictvím" - tuzemští mobilní operátoři po nich chtějí, aby doplatili účty za zemřelé příbuzné. Nebo je dokonce nutí, aby po nich převzali smlouvy, informují v pondělí Lidové noviny.

"Před pár měsíci uzavřel můj otec na ulici smlouvu s Telefónikou. Když zemřel, doručil jsem operátorovi úmrtní list a myslel jsem, že smlouva automaticky zanikne," popsal LN podnikatel z Prahy.

Ovšem na otcovu adresu i nadále chodily faktury a posléze i výhrůžky, proč nikdo urgované částky nehradí. "S jakýmkoli vysvětlováním jsem ale u operátora neuspěl. Musím prý v dědickém řízení přiznat, že jsem tarif po otci "zdědil", a až potom mohu smlouvu zrušit. Samozřejmě s tím, že doplatím měsíce, které zbývají do skončení smlouvy," dodal.

"Tyto problémy s operátory se na naší poradenské lince opakují pravidelně," potvrdil listu právní poradce Občanského sdružení spotřebitelů Test Jan Votočka. jen od začátku roku si na postup operátora u nich stěžovaly tři desítky lidí. Právníci se vesměs shodují, že zákon žádosti o doplacení dluhů po zemřelých příbuzných nevylučuje, ale takové chování je podle nich nemorální.

Operátoři se nařčení z nekalých praktik brání. "Smlouvu doručením úmrtního listu ukončujeme bez jakékoli sankce," tvrdí Jiří Janeček ze společnosti T-Mobile a stejně mluví i největší tuzemský operátor Telefónika. "My umožňujeme dědicům ukončit smlouvu bez paušálního odškodnění," řekl LN mluvčí operátora Martin Žabka.

Podle vyjádření Českého telekomunikačního úřadu však právě největší tuzemský operátor bez viny není. "ČTÚ vydal v květnu rozhodnutí, kterým společnosti Telefónika ukládá, aby změnila všeobecné podmínky. Konkrétně ustanovení upravující platnost účastnické smlouvy po smrti účastníka. Bylo to nezbytné z důvodů ochrany spotřebitelů," sdělila mluvčí úřadu Jana Artěmenková.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688