TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.08.2011 10:53:46

ArcelorMittal Ostrava testuje první akumulátorovou lokomotivu

OSTRAVA (MEDIAFAX) - První akumulátorovou lokomotivu vyvinutou ostravskými odborníky testuje firma ArcelorMittal Ostrava. O český patent se zajímají i v zahraničí, informoval v neděli agenturu Mediafax obchodní ředitel společnosti Arrow line Richard Košťál.

Technici postupně provedli některé technické úpravy zařízení, aby vyhovovalo podmínkám průmyslového podniku. Podle obchodního ředitele firmy Arrow line, která se na vývoji lokomotivy velkou měrou podílela, bylo nutné doplnit dálkové ovládání lokomotivy, upravit ventilace pro kontrolu teploty pod kabinou a chlazení samotného trakčního elektromotoru a také řídicí systém.

„Při vývoji a následném testování nového zařízení v laboratorních podmínkách nikdy neodhalíte všechny případné problémy, které mohou poté řešit pracovníci v běžném provozu. Jsme proto rádi, že jsme mohli nový typ lokomotivy ve spolupráci se specialisty z ArcelorMittal Ostrava ověřit a hlavně doladit v náročném prostředí průmyslové firmy,“ uvedl Košťál.

Akumulátorovou lokomotivu, s provozem výrazně ekologičtějším a tišším než u stávajících lokomotiv dieslových, vyvinuly firmy sdružené v Technologickém centru Ostrava spolu s ostravskou technickou univerzitou. Lokomotiva je určena hlavně pro vlečky a logistické dopravní terminály. Prototyp prvního, menšího, třínápravového stroje dorazil v červnu do areálu ArcelorMittal Ostrava, kde se začal připravovat na zátěž testovacího provozu. Poslední měsíc už se zkouší jako součást dopravního parku firmy. Na podzim by k němu měla přibýt větší, čtyřnápravová lokomotiva.

Podle ředitele společnosti Arrow line Romana Smelika se vedle velkých českých firem už o akumulátorovou lokomotivu zajímají i v zahraničí, například v Polsku. „Akumulátorová lokomotiva nevypouští žádné emise ani prach. Měla by plně nahradit staré motorové lokomotivy poháněné naftou," doplnil Smelik s tím, že také náklady na její provoz jsou desetinové oproti motorové lokomotivě. Cena akumulátorových a dieselových lokomotiv je přitom srovnatelná.

„Využití akumulátorového pohonu lokomotiv ve velkých ostravských firmách by výrazně snížilo emise z dieslových motorů. Pro region by to byl opět krok k lepšímu ovzduší,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

AKU lokomotiva už má český patent od Úřadu průmyslového vlastnictví, o přidělení evropského patentu se ještě rozhoduje. "Ostravští vynálezci si nechali patentovat způsob rekuperace energie. Součástí lokomotivy je zařízení, které umí přeměnit stejnosměrný proud z nabité baterie na proud střídavý, který lokomotivu pohání. Když lokomotiva brzdí, zařízení začne fungovat opačně a brzdnou energii vrací zpět do akumulátorové baterie," vysvětlil Košťál.

Na samotném vývoji akumulátorové lokomotivy se několik let podíleli odborníci z Vysoké školy báňské -Technické univerzity Ostrava a z ostravských společností Arrow line a Inovační, sdružených v Technologickém centru Ostrava. Centrum vytváří zázemí pro firmy, které se mimo jiné věnují aplikovanému výzkumu a uplatňování jeho výsledků v praxi, a to především v oblasti energetického využití odpadů a úspor energií ve vztahu k ochraně životního prostředí. Do výroby lokomotiv se dále zapojily také regionální společnosti Dodávky automatizace, Krnovské opravny a strojírny či Pneukom.

Na vývoj třínápravové lokomotivy, který přišel zhruba na 20 milionů korun, přispěla z 60 procent Evropská unie, stavbu první čtyřosé lokomotivy financuje z 90 procent ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ilona Honusová, honusova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688