Jaký vybrat zahradní nábytek, ratanový, hliníkový, nebo z borovice?

Kdy oceníme nejvíce zahradní nábytek? Když sedíme, ležíme, obědváme, nebo pijeme kávu na zahradě, nebo na terase. Zahradní nábytek z ratanu, hliníku, masivních dřev i vodního hyacintu má řadu předností. Každý máme na zahradní nábytek jiné nároky a požadavky. Je to dáno zejména individuálním způsobem využití nábytku a jeho vlastnostmi. Někteří preferují masivní nábytek ze dřeva, jiní dají přednost lehkému přírodnímu, nebo umělému ratanu.

Jak relaxujete na zahradě? Rádi se sluníte, čtete si, odpočíváte, podřimujete, využíváte v létě terasu jako letní jídelnu, nebo obývací pokoj? Pokud můžete odpovědět kladně na některou z otázek, určitě jste řešili i výběr zahradního nábytku. Nabídka je velká, od jednotlivých jednoduchých lehátek až po luxusní zahradní sety a soupravy. Jaký zahradní nábytek můžeme tedy můžeme vybírat?

 

 

 

 

 

Zahradní nábytek z umělého a z přírodního ratanu
Umělý ratan je odolný vůči ultrafialovému záření, vodě i všem povětrnostním vlivům. Zahradní nábytek z umělého ratanu nevyžaduje údržbu. Postačí ho jednou za čas pouze vyčistit vodou s mýdlovým roztokem. Umělý ratan má ohebná vlákna, kterými se oplétá hliníkový rám. Nábytek je lehký a přitom pevný a stabilní. Ze stále oblíbenějšího umělého ratanu se vyrábí designový sedací nábytek, stolky a stoly, ale zejména celé sety vhodné na terasy, k bazénu, nebo do zimních zahrad.

Přírodní ratan pochází z tropů jihovýchodní Asie. Vlákna přírodního ratanu jsou dužinou popínavé palmy - pedigu. Přírodní ratan je pevný, ohebný a tvrdý. Jeho přírodní barva je světlá, dá se velmi dobře barvit a mořit. Zahradní nábytek z přírodního ratanu je lehký, mobilní a krásný. Při delším vystavení povětrnostním vlivům se přírodní ratan poškozuje. Doporučuje se proto nenechávat jej na zahradě po celý rok, nebo za deště a sněhu.

 

 

 

 

 

 

Zahradní nábytek z vodního hyacintu
Vodní hyacint je materiál původem z Jižní Ameriky. Rostlina se vyznačuje rychlým růstem. Vodní hyacint se používá spolu s banánovými listy, nebo mořskou trávou. Vodní hyacint se získává z kořenů a stonků vodní rostliny. Jeho barva je velmi světlá a dá se dobře barvit. Hyacintová vlákna se splétají do provazů nebo se z nich vytvářejí složitější vzory pro výrobu nábytku a drobných předmětů. Zahradní nábytek z vodního hyacintu má opletenou, drátěnou kostru, je lehký a mobilní a vhodný do zahrady, na terasu, nebo do zimní zahrady. Vyrábí se z něj pohovky, zahradní křesla, jídelní sety. Je určen jen pro suché prostředí, nevydrží bez úhony venkovní celoroční klimatické podmínky.

Zahradní nábytek z masivní borovice
Masivní borovice je materiál vhodný na výrobu zahradního nábytku. Zahradní nábytek z borovice je bytelný a jako zahradní posezení může sloužit dlouhou řádku let bez další úpravy. Z borovice se vyrábí zahradní lavice, stoly, zahradní lehátka, sedací a jídelní sety do zahrady. Zahradní nábytek z borovice můžete mořit, nebo napustit olejem, na zahradě vydrží bez problémů celou řadu let.

Zahradní nábytek z teaku
Přírodní teak, to je léty vyzkoušený a prověřený materiál. Zahradní nábytek z teaku zaručuje dlouhou životnost a stálost. Teakový nábytek je odolný vůči slunečnímu záření, větru, dešti, sněhu a dokonce i mrazu a může být ponechán na zahradě či terase po celý rok, aniž se poškodí. Teak je kvalitní, odolné a tvrdé dřevo. Pokud bude nábytek vystaven povětrnostním vlivům, neztratí své vlastnosti, ale svou barvu a začne šednout. Bude to tím, že dřevo vysychá. Původní barvu mu vrátíte napuštěním teakového oleje, který je běžně k zakoupení. Z teakového dřeva se vyrábí zahradní lehátka, lavičky, stoly, křesla, židle a celé sedací, nebo jídelní soupravy.

 

 

 

 

 

Zahradní nábytek ze dřeva meranti
Zahradní nábytek z tvrdého tropického dřeva meranti, to je dobrá volba na terasu i zahradu. Meranti je odolné proti povětrnostním vlivům a zahradní nábytek z něj je kvalitně zpracovaný. Většinou se jedná o celé sedací soupravy s křesly a stolem. Dřevo meranti má krásnou barvu, pro její oživení používáme oleje na dřevo, zejména, pokud je nábytek celoročně umístěn venku.

Zahradní nábytek z hliníku
Zahradní nábytek z hliníku má řadu předností. Můžete ho nechat na zahradě i v nepříznivém počasí, je lehký a snadno se přenáší. Kovový zahradní nábytek z hliníku je velmi praktický a skladný. Některé židle a křesla se vyrábí ve skládacím provedení, nebo stohovatelné, zahradní lehátka mají nastavitelné opěrky. Z hliníku se dá koupit jednotlivý zahradní solitér, ale i celé soupravy a sety. Hliníkový nábytek je stále oblíbenější pro svoji stálost, lehkost a moderní provedení. Na zahradě může zůstat celoročně bez poškození a údržby.

 

 

 

 

 

Vybrali jsme zahradní nábytek podle nejoblíbenějších materiálů. Možností, jaký vybrat nábytek jsou však daleko širší. Uvedené typy mohou být inspirací a vodítkem při vašem rozhodování.

Fotografie poskytla společnost Jeko-nábytek



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada