TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.08.2011 08:00:17

LN: Česko dalo za letouny CASA dvakrát více než Portugalsko

PRAHA (MEDIAFAX) - Přepravní letouny CASA nakoupilo portugalské ministerstvo obrany o polovinu levněji než česká armáda. V současné době tyto letouny navíc kvůli technickým potížím neplní úkoly, kvůli kterým je Česko pořizovalo, informují ve středu Lidové noviny.

V roce 2008 si Portugalci objednali dvanáct letounů CASA C-295M, za jeden dali pouze 27,1 milionu dolarů (tehdy 418 milionů korun). Uvádí to prestižní ročenka The Military Balance, kterou vydává londýnský Mezinárodní institut pro strategická studia. Naopak česká armáda v dubnu 2009 podepisovala smlouvu na čtyři letadla - za jeden dala dvakrát tolik: 875 milionů korun.

Resort však obchod od začátku prezentoval tak, že tři transportní letadla armáda koupí a jedno vymění za pět svých nepotřebných bitevníků L-159, píše list. V takovém případě se cena jednoho českého stroje CASA vyšplhá až na astronomických1,16 miliardy korun. Celý kontrakt stál Česko 3,5 miliardy korun. Přitom ještě v době, kdy se obchod připravoval, se mluvilo o tom, že nákup by měl Českou republiku vyjít na něco přes dvě miliardy.

Zjistit, jestli cenu vyšrouboval výrobce, firma Omnipol, která obchod zprostředkovala, nebo vysocí úředníci ministerstva obrany, je dnes ale nereálné. "Není naším zvykem diskutovat na veřejnosti o věcech komerčního charakterů," odmítla dotazy Barbara Kracht z výrobní společnosti EADS. Na otázky LN neodpověděla ani bývala ministryně Vlasta Parkanová, za jejíž éry se obchod domlouval.

S pořizovací cenou si dnes ministerstvo obrany starosti nedělá. To má jiný úkol - co nejdříve letouny CASA opravit, aby mohly pomáhat českým vojákům v Afghánistánu. "Teď řeším jiné věci než to, jestli byl nákup dražší než jinde. To ať rozhodne policie, se kterou spolupracujeme. Pro nás je důležitější, aby ta letadla fungovala," sdělil deníku náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Rudolf Blažek.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688