TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  28.07.2011 16:15:07

Agentura Fitch odložila své rozhodnutí o ratingu Portugalska na čtvrtý kvartál

LISABON (MEDIAFAX) - Ratingová agentura Fitch odložila rozhodnutí o ratingu Portugalska až na čtvrté čtvrtletí letošního roku. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Fitch původně měla své rusumé zveřejnit koncem července. Nakonec se ale rozhodla dát nové portugalské vládě více času na zavedení potřebných reforem a tvrdých úsporných opatření. Ty jsou podmínkou záchranného úvěru od Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

"Pokud se ale Portugalsku nepodaří snížit rozpočtový schodek tak, jak se zavázalo, nebo pokud se ekonomika letos propadne o více než dvě procenta a kvůli tomu nedosáhne fiskálních cílů, odrazí se to na ratingovém hodnocení Portugalska," uvedla agentura Fitch.

Portugalsko potřebuje snížit rozpočtový schodek letos na 5,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 9,2 procenta HDP. Do roku 2013 jej pak musí dostat pod povolenou tříprocentní hranici HDP.

Podle agentury Fitch má nová portugalská vláda většinu v parlamentu, což snižuje krátkodobá rizika. Předcházející vláda totiž v březnu rezignovala právě proto, že se jí nepodařilo prosadit balík úsporných opatření v parlamentu.

Ratingová agentura Fitch také ocenila, že vláda nedávno uvalila 50procentní daň na vánoční odměny. To je přitom nad rámec opatření, na kterých se dohodla s EU a MMF.

První ratingovou agenturou, která snížila úvěrové hodnocení Portugalska, byla Moody's. Ta jej začátkem července snížila o čtyři stupně do spekulativního pásma na úroveň Ba2. Podle Moody's totiž existuje velké riziko, že země bude potřebovat druhou pomoc, než se vrátí zpět na finanční trhy.

Moody's je první ze tří hlavních agentur, která rating Portugalska snížila do spekulativního pásma. Agentura Standard & Poor's drží úvěrové hodnocení země stále na úrovni rovné BBB-, tedy na spodní hranici investičního pásma.

Portugalsko čelí vážným problémům spojeným s potřebou snížit rozpočtové výdaje, zvýšit daně a zároveň dosáhnout ekonomického růstu. Kromě toho musí podporovat i místní bankovní systém.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688