Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  13.07.2011 09:07:10

ČS - koment 13.7. - inflace, snížení ratingu Irska, projev šéfa Fedu

Region

·                     Červnová inflace (-0,2% m/m) byla výrazně nižší než se čekalo(0,3% m/m my, 0,1% m/m trh). Všichni podle všeho zapomněli na paniku kolem španělských okurek a zeleniny vůbec a částečně i na novou (lepší) úrodu sezónní zeleniny – obojí způsobilo, že ceny zeleniny poklesly výrazně o 15% m/m. Z hlediska zbytku spotřebního koše se však nic zvláštního nedělo – v souladu s očekáváním m/m vzrostly ceny plynu i regulované nájemné. Meziročně inflace skončila na 1,8%, stále ji nejvíce táhly nahoru potraviny (i když v červenci se tento růst zmírnil právě kvůli zmiňované zelenině) a regulované ceny (v červnu tento efekt zesílil kvůli vyšším cenám plynu), mírně zvolnil růst cen paliv. Poptávková inflace zůstala záporná. Z hlediska ČNB se nic neděje – dnešní pokles cenové hladiny je jenom přechodný, na měnovou politiku by to nemělo zásadnější vliv. Čekáme, že ČNB s novou prognózou v srpnu přistoupí k prvnímu zvýšení sazeb (+25 b.b.). Výrazně nižší byl kvůli zelenině také růst CPIMaďarsku a na Slovensku.

·    Dnes bude zveřejněna polská inflace a i u ní se dá čekat nižší než očekávané číslo kvůli zelenině. Polské centrální bance by to mělo usnadnit vyčkávání na to, jak ovlivní zatímní letošní růst sazeb ekonomiku.

·   Zdá se, že hlavní vlna paniky se už vyčerpala. Oslabování zlotého se zastavilo na 4,05 vůči euru, forintu na 270 a koruna se držela na 24,25. Dnes by mohl pokračovat stabilizace, možné je i vybírání zisků spojené s návrtem regionálních měn na silnější úrovně (týká se především zlotého a forintu). Zlotému by mohlo pomoci i prohlášení náměstka ministra financí Radziwilla, že vláda využila slabšího zlotého k prodeji eur z evropských fondů a bude v prodeji pokračovat i nadále.

Svět

·   Prezident Fedu Bernanke dnes přednese svůj pravidelný pololetní projev před kongresem. Důležité bude jak jeho hodnocení stavu a perspektiv ekonomiky, tak náznaky dalšího vývoje měnové politiky. Čekáme spíše negativní zprávu, která by mohla trh naladit více pesimisticky ve vztahu k americké ekonomice, což by mohlo částečně kompenzovat obavy z evropské dluhové krize a odstartovat korekci na euru. Náznak obratu jsem ostatně viděli už včera, kdy se euro vrátilo nad 1,40 po tom co se přechodně dostalo až na 1,385.

·   Ratingová agentura Moody’s snížila rating Irska z Ba1 na Baa3, tedy z investičního do neivestičního (junk) pásma. V neinvestičním pásmu se tak ocitly už všechny tři státy, které dostávají finanční pomoc od EU. Je pravděpodobné, že ECB podobně jako u Řecka a Portugalska oznámí, že budu i nadále přijímat irské státní dluhopisy jako kolaterál v repo aukcích. Samozřejmě jde o další informaci, která nepřispěje k uklidnění trhu. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

07.07.2011ČS - koment 7.7. - polské sazby, ECB, Rumunsko Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.03.2011ČS - koment 25.3. - ČNB, Irsko, Ifo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.02.2011ČS - koment 10.2. - domácí inflace, Bernankeho projev Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688