TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  13.07.2011 08:00:39

SOUHRN: Sněmovna pustila do druhého čtení zdravotnické novely i změnu zákoníku práce

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v úterý pustili do druhého čtení novelu zákoníku práce i tři zákony z dílny ministerstva zdravotnictví. Ty jsou součástí vládou slibované zdravotnické reformy a upravují práva pacientů, fungování sanitek nebo stanovují pravidla pro provádění specifických lékařských zákroků.

Díky hlasům koaličních zákonodárců ODS, TOP 09 a VV prošel prvním čtením zákon o zdravotních službách. Norma připravená ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) nahrazuje zákon o zdraví lidu z 60. let minulého století a přináší například novinky v právech pacientů.

"Vládní návrh zákona je reakcí na programové prohlášení vlády, v němž se vláda zavázala provést reformu zdravotnictví," konstatoval Heger jako předkladatel, aby dodal, že norma má reflektovat pokrok v oblasti vědy, zdravotní péče a také v oblasti práva.

"Zavedením zdravotních služeb dochází k přesnější specifikaci zdravotnických subjektů působících ve zdravotnictví," připojil ministr zdravotnictví a doplnil, že pacient by měl být vnímán jako rovnoprávný partner.
Další novinkou v zákoně je podle Hegera vznik Národního zdravotnického informačního systému, který má shromažďovat informace o zdravotním stavu obyvatel na území ČR.

Na zákon o zdravotních službách navazuje zákon o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě, jež sněmovna v úterý rovněž schválila. Druhý jmenovaný, zákon o záchranné službě, upravuje fungování sanitek. Na ty by se nově podle zákona mohlo namísto současných patnácti čekat až dvacet minut.

"Analýza dostupnosti zdravotnické záchranné služby provedená v roce 2008 prokázala, že dojezdovou dobu do 15 minut nebylo možné z objektivních důvodů dodržet přibližně u 1970 obcí, tj. zhruba u 1 300 000 obyvatel, v případě dojezdové doby do 20 minut by ji nebylo možné z objektivních důvodů dodržet pouze v případě 439 obcí, tj. asi u 211 000 obyvatel," uvádí důvodová zpráva zákona, který připravilo ministerstvo zdravotnictví.

Zákon upravuje také práva a povinnosti záchranářů. Těm předloha umožní vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc. Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon jim dovolí ji neposkytnout. Pomoc nemusí záchranáři poskytnout podle zákona ani v případě, že pro její zvládnutí nebyli vyškoleni nebo vybaveni vhodnými technickými či osobními ochrannými prostředky.

Třetím z balíku zdravotnických zákonů, které se projednají i ve druhém čtení, je zákon o specifických zdravotních službách. Tato novela má stanovit jasné podmínky pro lékařské výkony, jakými jsou změna pohlaví, kastrace, klonování nebo asistovaná reprodukce.

"Zákon vymezuje specifické zdravotní výkony a jejich postupy, u kterých je žádoucí v zájmu pacienta vymezit, jak se provádí a kdo a za jakých podmínek je může provést. Jedná se o nedílný doplněk zákona o zdravotních službách, který jsme již schválili a v rámci druhého a třetího čtení bude asi potřeba diskutovat některé jeho části," řekl zpravodaj Marek Šnajdr (ODS) s tím, že věří, že ve sněmovně naleznou kompromis.

Opozičním poslancům vadily některé dílčí části zákona, kde se upravuje například věk pro umělé oplodnění nebo sterilizaci. Původně byla v zákoně i pasáž upravující interrupce, avšak ministr se vzhledem k očekávané kontroverznosti tématu při politickém vyjednávání rozhodl, že tuto tematiku vypustí a upraví ji speciální zákon.

Poslanci si ráno odsouhlasili jednání i po 19. a 21. hodině, schůze tak pokračovala až do večera, kdy zákonodárci stihli schválit také novelu zákoníku práce. Podle té bude moci zaměstnanec dostat výpověď nově i za porušení pravidel při pracovní neschopnosti. Seznam hlavních povinností zaměstnanců se má rozšířit o zdržování se v místě pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti a dodržování doby a rozsahu povolených vycházek. Úprava se týká také pracovních poměrů na dobu určitou. Dosud v zásadě platí, že smlouvu na dobu určitou je možné uzavřít maximálně na dva roky. Do tohoto limitu se počítá i případné opakování nebo prodlužování. Nově má platit, že poměr na dobu určitou nesmí přesáhnout tři roky.

Poslanci se v úterý nakonec nedostali k projednání důchodové reformy, na programu měli celkem tři zákony upravující systém penzí. Ve středu v poledne se však mají sejít zástupci koalice s opozičními představiteli, aby podobu zákonů projednali napříč politickým spektrem.

Martina Týblová, Karolina Brožová, Jan Kálal, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688