TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.07.2011 00:20:17

E15: Rodí se skupina zastánců jádra v Evropské unii

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zatímco Německo hledá způsoby, jak zabránit dalšímu rozvoji jaderné energetiky na kontinentu, podle informací deníku E15 se formuje skupina zemí EU, která hodlá jádro bránit. Deník o tom informoval ve čtvrtek.

Francie by mohla zvláště se zeměmi střední a východní Evropy vytvářet společnou pozici v energetických otázkách,“ uvedl zdroj z diplomatických kruhů. Všechny tyto státy včetně Česka přitom spojuje právě podpora jádru a plány na stavbu dalších jaderných bloků.

Část evropských zemí již své „projaderné“ postoje koordinuje. Zatímco některé zdroje uvádějí, že by měl vzniknout jasně viditelný blok zemí EU, který se bude prezentovat právě podporou jádra, jiní odborníci o tom pochybují a předpokládají, že spolupráce bude mít spíše méně viditelný a méně formální charakter.

Německo, mezi jehož spojence v boji proti jádru se řadí Rakousko a Itálie, každopádně může počítat s tím, že jeho tažení proti atomovým elektrárnám narazí na odpor. To, že se ozývají zastánci jádra, potvrzuje i náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider, byť jejich spolupráce podle něj dosud neměla jasné kontury.

„Poměrně výrazně aktivní jsou kromě Francie a Česka také Finové, Nizozemci a do jisté míry Britové,“ řekl Schneider. Ze střední a východní Evropy se přidávají také Slováci, Maďaři, Slovinci a baltské státy. Do této skupiny fakticky patří i Polsko, které však musí být jako nynější předsednická země EU neutrální. Právě Poláci ovšem vytyčili budoucnost energetické politiky EU jako jednu z priorit svého předsednictví.

Zmíněné země podle deníku už fakticky čelily německému tažení proti jaderné energetice, když se projednávaly takzvané stres testy, jež mají prověřit evropské elektrárny. Berlín sice musí respektovat Lisabonskou smlouvu, podle níž má každá země právo si svobodně zvolit vlastní energetický mix, ale usiluje o zastavení jaderné energetiky pod záminkou zvýšení bezpečnostních standardů elektráren.

Náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner potvrzuje, že čeští a francouzští představitelé se už dříve shodli na nutné spolupráci států, které jadernou energetiku provozují. Připomíná, že záležitosti spojené s jadernými elektrárnami hodlají koordinovat také členové Visegrádské skupiny, jíž Česko nyní předsedá. Německo a Francie, jejichž společný „motor“ tlačil kupředu evropskou integraci, tak dnes mezi sebou mají bariéru, která může naopak vyostřovat napětí mezi oběma zeměmi. Podle pozorovatelů přesto není jisté, zda oběma zemím jejich postoje vydrží. Ve Francii, která na jaderné elektrárny dlouhodobě sází, se proti jádru začíná otáčet veřejné mínění. Více než 60 procent Francouzů je nyní pro odchod od jaderné energetiky v dlouhodobějším horizontu. Německo by zase mohlo čelit změnám nálad ve chvíli, kdy by překotný rozvoj obnovitelných zdrojů, jež mají jádro nahradit, způsobil větší problémy v dodávkách elektřiny.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688