Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  01.07.2011 15:45:23

FX Update: Slabé výsledky čínského indexu nákupu

Asie vstoupila do nového měsíce nabitým kalendářem zveřejňovaných dat, který se zaměřoval především na záplavu japonských údajů a index nákupních manažerů z Austrálie a Číny. Japonská míra nezaměstnanosti v květnu překvapivě spadla na 4,5 % ze 4,7 % vykázaných v minulém měsíci, přičemž poměr volných pracovních míst k počtu uchazečů se drží beze změny na hodnotě 0,61. Zdá se, že japonský trh práce se vzpamatovává z dopadů březnového zemětřesení a s tím, jak se rozbíhá rekonstrukce a obnova, můžeme i v následujících měsících čekat další zlepšení.

V podobném duchu vyznívají také indexy Tankan za 2. čtvrtletí, podle nichž se sentiment trhu těsně po zemětřesení otočil výrazně v negativním směru, ovšem výhledová čísla už jsou optimističtější. Index velkých výrobců se propadl z předchozích +6 na -9, ovšem výhled se pevně drží na +2. V nevýrobním sektoru index sklouzl z původních +3 na -5, přičemž výhled si také mírně pohoršil a klesl z předchozích -1 na -2. Celkově průzkum ukazuje, že po zemětřesení pravděpodobně dochází k oživení ve tvaru V. Trhy na tato data nijak nereagovaly.

Výsledky prvního indexu nákupních manažerů (PMI) zveřejněného v tomto měsíci byly poněkud rozpačité, protože australský index výrobní aktivity v červnu posílil až do pásma expanze (52,9 bodů) poté, co 3 měsíce strávil pod úrovní 50 bodů. I přes lepší výsledky indexu zůstali respondenti opatrní a jako důvody své opatrnosti nejčastěji uváděli slabou domácí poptávku, rostoucí konkurenci ze strany dovozů a silný AUD. V případě Číny se naopak PMI opět propadl blíže k hranici 50 bodů a zaznamenal hodnotu 50,9 bodů, což je nejslabší výsledek od února 2009. To mírně nahlodalo chuť k riziku, což se trochu projevilo na EUR a obvyklých riziku nakloněných měnách.

Také Evropa se dnes zaměřuje na indexy nákupních manažerů a očekává údaje ze Švýcarska, Švédska, Norska, Německa, Velké Británii a EU spolu s údaji o míře nezaměstnanosti v Norsku a v eurozóně. USA se před dlouhým víkendem zaměřují na výsledné údaje indexu spotřebitelské důvěry Univerzity of Michigan, výdaje ve stavebnictví, index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a cenový index ISM.
Formální proces ratifikace řeckého balíčku úsporných opatření včera přes noc proběhl bez zádrhelů, což zavdalo příčinu k návratu riziku nakloněným obchodům s měnovými páry s CHF a způsobilo výprodej CHF, který byl největší pojistkou pro případ, že by se situace v Řecku měla vydat tím nejhorším možným směrem. J.-C. Trichet z ECB opět zopakoval svoji mantru o ostražitosti, což dále podpořilo EUR, zatímco GBP poškodila poptávka po EURGBP přicházející s koncem měsíce, takže kurz dosáhl nového maxima za rok 2011. Konec QE2 v USA nastal bez přílišného humbuku a reakci trhů zřejmě zamlžily faktory související s koncem měsíce.

Americká makrodata byla přes noc smíšená. Týdenní počet žádostí o podporu  v nezaměstnanosti nesplnil očekávání a vykázal 428 tis. oproti 429 tis. z minulého týdne a očekávaným 420 tis. Příjemným překvapením byl nicméně Chicagský index nákupních manažerů, který se výrazně odrazil z 56,6 na 61,1, což je víc než očekávaných 54,4. Automobilový průmysl se totiž zotavil z otřesů, které postihly dodavatelský řetězec  v důsledku zemětřesení v Japonsku. Týdenní index spotřebitelské důvěry společnosti Bloomberg vykázal také zlepšení z -44,9 na -43,9. Wall Street zakončil druhé čtvrtletí největším čtyřdenním ziskem od loňského září. Důvodem bylo opadnutí řecké „hrozby“. DJIA uzavřel o 1,25 %, S&P o 1,01 % a Nasdaq o 1,21 % výše. Výnosy amerických dluhopisů pokračovali v dalším růstu poté, co se výnosy 10letých dluhopisů vyšplhaly až k 3,21 % (na začátku týdne byly na 2,84 %!), což pomohlo USDJPY držet se poblíž hranice 81,0.

Andrew Robinson

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688