TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.06.2011 14:40:05

Česko ani Velká Británie se nebudou podílet na druhém finančním balíčku na pomoc Řecku (23.6.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na druhém záchranném balíčku na pomoc Řecku se Česká republika ani Velká Británie podílet nebudou. Předsedové české a britské vlády Petr Nečas (ODS) a David Cameron to ve čtvrtek oznámili po společném hodinovém jednání ve Strakově akademii v Praze.

"Nebyli jsme součástí diskusí ani nad prvním balíčkem, a proto se v rámci evropského finančního stabilizačního mechanismu na pomoci Řecku podílet nebudeme," vysvětlil Nečas.

Vzápětí však dodal, že Česko je členem Mezinárodního měnového fondu, prostřednictvím něhož se ČR na pomoci podílela a podílet se bude i do budoucna.

Velká Británie spolu s Českem využijí tedy jiného nástroje, než je evropský stabilizační mechanismus.

"Přispívat Řecku pomocí evropského stabilizačního mechanismu považuji za nevhodné a využít tohoto nástroje by bylo chybou," podpořil slova Nečase britský premiér Cameron.

"Velká Británie se navíc stejně tak jako Česko nepodílela na prvním záchranném balíčku," dodal Cameron.

Podle něj je to na členech eurozóny, neboť to jsou ti, kdo situaci Řecka diskutují. "My jsme se těchto diskusí nezúčastnili, a proto by to podle mého názoru bylo špatné," upřesnil dále britský ministerský předseda.

Nečas s Cameronem současně deklarovali i to, že ačkoliv Česko ani Velká Británie nejsou členy eurozóny a mají své vlastní měny, je vzájemné propojení jednoznačné, a tudíž mají na její stabilitě zájem obě země.

Oba premiéři společně hovořili i o víceletém finančním rámci Evropské unie. "Pro obě vlády je prioritou, aby se objem finančních prostředků do unijního rozpočtu nenavyšoval," shodli se.

Stejnou váhu přikládají i investicím do inovační a kohezní politiky. Společný zájem český i britský premiér našli i v otázce, že v Evropské unii je nutné nalézt vizi růstu a konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích. "Jedině ta zaručí dlouhodobou prosperitu," zdůraznil Nečas.

Podle Nečase je rovněž nezbytné dokončit myšlenku společného vnitřního trhu, neboť nadále přetrvávají některé bariéry a ty konkurenčnímu potenciálu brání. "Společný trh není dokončen v oblasti služeb a digitálních technologií," informoval dále Nečas.

Britský ministerský předseda David Cameron uvítal podporu premiéra Nečase ve vojenských akcích v Lybii a oba se zároveň shodli i na nutnosti podpory demokratických změn v severní Africe. "V případě Lybie musíme být trpěliví, vytrvalí, ale i důrazní," uzavřel Cameron.

David Cameron po jednání s Petrem Nečasem zamířil na britskou ambasádu. Návštěvu Prahy si za doprovodu českého premiéra zpestří prohlídkou pracoviště PALS na Fyzikálním ústavu Akademie věd, kde mu bude představen projekt ELI -nejintenzivnější laser na světě, který se bude ve spolupráci s britskými vědci stavět v Dolních Břežanech.

V odpoledních hodinách se britský ministerský předseda rovněž setká i s českou hlavou státu Václavem Klausem.

Po schůzce s Klausem předsedové české a britské vlády společně odletí do Bruselu, kde bude ve čtvrtek večer společnou večeří čelních představitelů evropské sedmadvacítky zahájen vrcholný summit Evropské unie.

Petra Hrubá, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688