TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.06.2011 00:50:08

E15: Tahanici zbrojovek o letouny Albatros rozetne armádní tendr

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dlouholetý spor státního podniku LOM Praha a ukrajinské firmy Motor Sich o to, kdo z nich je oprávněn provádět servis motorů letounů L-39 Albatros a většiny vrtulníků české armády, má vůbec poprvé rozhodnout výběrové řízení. Blíže o tom informuje páteční vydání deníku E15.

Až doposud se ministerstvo obrany obracelo výhradně na LOM, jehož je vlastníkem. Tentokrát má ale vypsat soutěž v objemu řádově stovek milionů korun. „Nejde pouze o to, že si konkurujeme. Ve hře je i bezpečnost pilotů a civilního obyvatelstva. LOM na motorech provádí konstrukční změny bez vědomí jejich původního ukrajinského konstruktéra a výrobce, zároveň nepoužívá originální součástky,“ řekl deníku Jiří Tomeš, který Motor Sich v Česku zastupuje. LOM tato nařčení odmítá. Ve hře jsou generální opravy či výměny motorů proudových strojů L-39 a případně dopravních vrtulníků Mi-17 a Mi-171 odhadované na stovky milionů korun. Výsledek tendru by mohl mít dopad také do zahraničí.

Aero Vodochody v minulosti vyrobilo na 2800 albatrosů vybavených ukrajinskými, respektive sovětskými motory, které vyvezlo do desítek zemí. „Už před dvěma roky jsme za velmi výhodných podmínek nabídli LOM prodej potřebného mezinárodního certifikátu a projektové dokumentace, bez nichž nelze servis provádět. A samozřejmě budeme usilovat o to, aby zakázku české armády získal přímo Motor Sich,“ dodal Tomeš.

Před týdnem rozhodl generální štáb o tom, že vyřadí z bojového nasazení celkem devět letounů L-39 Albatros, čtyři z nich budou nadále sloužit jen k výcviku. Důvodem je fakt, že se dosud nepodařilo odstranit příčiny možného vznícení motoru, které způsobilo obě loňské havárie těchto strojů. Viníkem může být právě LOM. „Spolupůsobícím faktorem mohlo být to, že LOM vinou dlouhodobých sporů s ukrajinským výrobcem neprovedl všechna jím předepsaná opatření, která by vedla k odstranění příčin možného vzniku požáru,“ uvedl mluvčí rezortu obrany Jan Pejšek.

Šéf rezortu Alexandr Vondra nařídil, aby na motorech byla provedena veškerá známá opatření stanovená firmou Motor Sich. „Zároveň musí být provedena se souhlasem, případně pod dohledem konstrukční kanceláře,“ zdůraznil Pejšek. LOM zatím na rozhodnutí ministerstva nereagoval. Ředitel podniku Jindřich Ploch už dříve kritiku Ukrajinců odmítl. „Náhradní díly kupujeme přímo od výrobce. A ukrajinské motory opravujeme nejen v souladu s národním osvědčením, ale i mezistátní dohodou s Ukrajinou. Nekupujeme přes prostředníky, jako je Jiří Tomeš,“ konstatoval Ploch. Tomeš namítá, že jediné osvědčení, které LOM má, mu opakovaně vydalo jen české ministerstvo. V souvislosti s loňskou havárií L-39 u Pardubic podal Tomeš trestní oznámení kvůli obecnému ohrožení.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688