Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2011 09:18:37

ČR - meziroční růst HDP v 1. čtvrtletí revidován na +2,8 %

Národní účty - 1. čtvrtletí 2011

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy se v 1. čtvrtletí zvýšil podle zpřesněného odhadu meziročně o 2,8 %, resp. o 0,9 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Pozitivní vliv příspěvků zahraničního obchodu a tvorby kapitálu k růstu HDP byl zčásti eliminován poklesem výdajů na konečnou spotřebu. Celková zaměstnanost meziročně vzrostla o 0,7 %.

* * *
Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy, sezónnost a nestejný počet pracovních dní*/ vzrostl v 1. čtvrtletí meziročně o 2,8 %, ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 %. Zdrojem ekonomického růstu byl na straně poptávky především zahraniční obchod, pozitivní vliv mělo i oživení investiční aktivity. Opačně působil pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Tahounem zvýšení tvorby hrubé přidané hodnoty byl stejně jako v předchozích čtvrtletích zpracovatelský průmysl.

Zaměstnanost v pojetí národních účtů v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,7 %, v porovnání s posledním loňským čtvrtletím se ale prakticky nezměnila. Celkový vývoj ovlivnilo především odvětví zpracovatelského průmyslu, ve kterém pracuje více než čtvrtina všech zaměstnaných osob. Zaměstnanost se v něm zvýšila o 1,1 %.

Předběžný odhad růstu HDP za 1. čtvrtletí z 13. května byl zvýšen v meziročním i mezičtvrtletním srovnání o 0,3 procentního bodu (p.b.). Korekce byly důsledkem využití komplexnějších datových zdrojů o vývoji podnikatelského a vládního sektoru a částečně i dílčích zpřesnění ukazatelů za jednotlivá čtvrtletí roku 2010.

Vývoj HDP v roce 2010 (v %, stálé ceny)

Hrubý domácí produkt
1. čtvrtletí
2. čtvrtletí
3. čtvrtletí
4. čtvrtletí
Rok 2010
K předchozímu čtvrtletí
(očištěno o sezónnost a pracovní dny)
+ 0,8
+ 0,6
+ 0,8
+ 0,5
x
Ke stejnému období roku 2009
(očištěno o sezónnost a pracovní dny)
+ 1,2
+ 2,3
+ 2,6
+ 2,7
+ 2,2
Ke stejnému období roku 2009
(sezónně neupravené údaje)
+ 1,2
+ 2,9
+ 2,3
+ 3,0
+ 2,3

Na nabídkové straně ekonomiky se v 1. čtvrtletí o meziroční zvýšení reálné hrubé přidané hodnoty (HPH) o 3,5 % zasloužil zejména zpracovatelský průmysl, který zajistil téměř čtyři pětiny přírůstku. HPH ve zpracovatelském průmyslu přitom vzrostla o 11,6 %, a to především v odvětvích výroba dopravních prostředků, strojírenství a elektrotechnický průmysl. Nižší HPH ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 zaznamenala zejména odvětví zemědělství, energetiky a stavebnictví.

Složky poptávky přispěly k vývoji HDP v 1. čtvrtletí značně rozdílně:
  • Snížení výdajů na konečnou spotřebu v úhrnu o 0,7 % bylo důsledkem poklesu meziročních výdajů domácností o 0,5 % a vládních institucí o 1,3 %. Meziročně nižší poptávka měla záporný vliv na HDP v rozsahu 0,5 p.b. Pokles výdajů domácností byl ovlivněn především nižším prodejem potravin a nealkoholických nápojů, jejichž spotřeba se v reálném vyjádření snížila o více než 5 %. V běžných cenách vydaly domácnosti o 2,3 % prostředků více než před rokem.
  • Nárůst tvorby hrubého fixního kapitálu v reálném vyjádření o 3,8 % ovlivnil vývoj HDP pozitivně v rozsahu 0,8 p.b. Zvýšily se především investice do dopravních prostředků a také do budov s výjimkou obydlí. Zásoby v průběhu 1. čtvrtletí vzrostly (bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy) nominálně o 21,6 mld. , zatímco v 1. čtvrtletí roku 2010 o 18,8 mld. .
  • Aktivní saldo zahraničního obchodu zbožím a službami (43,7 mld. v nominálním vyjádření) bylo o 1,8 mld. vyšší než v 1. čtvrtletí 2010, a to i přes relativně výrazné zhoršení směnných relací o 2,7 p.b. V reálném vyjádření vzrostl vývoz o 15,6 %, zatímco dovoz pouze o 13,2 %. Zahraniční obchod tak přispěl k růstu HDP v rozsahu 2,5 p.b.

V běžných cenách HDP v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,9 % na 924,5 mld. , implicitní deflátor HDP meziročně klesl o 0,9 % především vlivem značně rozdílného vývoje vývozních a dovozních cen zboží. Zatímco deflátor vývozu zboží meziročně vzrostl pouze o 0,2 %, deflátor dovozu zboží byl v důsledku růstu cen komodit vyšší o 3,4 %. Naopak proti snížení úhrnné cenové hladiny působil deflátor výdajů domácností na konečnou spotřebu, který vzrostl o 2,9 %.
_______________________________________________
*/ Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688