TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.06.2011 08:00:23

Sněmovna projedná nový občanský zákoník i změny v sociální oblasti

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Novely z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, které mají zjednodušit systém a snížit administrativní zátěž spojenou s výplatou sociálních dávek, nový občanský zákoník či novelu o silničním provozu zvyšující hranici pro získání řidičáků u vybraných vozidel projednají ve středu poslanci.

"Zítra budeme začínat tam, kde jsme dnes kvůli opozici skončili," nastínil Mediafaxu středeční program červnové schůze Poslanecké sněmovny předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Poslanci se ráno dostanou k novelám zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře. Materiály ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) mají zjednodušit celý systém a snížit administrativní zátěž spojenou s výplatou sociálních dávek.

Od 1. ledna příštího roku by se podle ministerstva měla sjednotit výplata nepojistných sociálních dávek na jedno výplatní místo, kterým je úřad práce. Nepojistné sociální dávky v sobě zahrnují dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním pojištěním, příspěvek na péči i podporu v nezaměstnanosti.

Výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi by zajišťovalo 409 kontaktních pracovišť úřadů práce a odvolací řízení by bylo v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí. Celkové náklady této změny odhaduje ministr Jaromír Drábek (TOP 09) na zhruba 70 milionů korun za rok.

Projednávat se bude také zákon o zaměstnanosti, který chce omezit firemní praxi šetřící náklady na pojištění. Jednorázová pokuta deset tisíc, opakovaně až do stotisícové částky má nově hrozit lidem, kteří budou vykonávat pravidelné zaměstnání bez zaměstnaneckého poměru.

Když nebude fyzická osoba schopná se při kontrole na pracovišti prokázat, jakým způsobem je zaměstnaná, zaplatí místo současné pětitisícové pokuty sankci ve výši 10 tisíc korun. Takovou pokutu bude moci zaměstnanec pracující načerno dostat opakovaně až do částky 100 tisíc korun. Navíc se má zvýšit i pokuta za nelegální práci, která je kvalifikovaná rovnou jako přestupek podle zákona o zaměstnanosti, a to ze současných 10 na 100 tisíc korun.

Sněmovna dále projedná také nový právní pohled na zvířata, který zavádí občanský zákoník. Dosud český právní řád pohlížel na zvířata jako na věci, to by se mělo díky novému občanskému zákoníku změnit. Nově se podle předlohy budou na zvířata vztahovat ustanovení jako na věci pouze tehdy, pokud to jejich povaze jako živých tvorů nebude odporovat. Zvířata se budou moci dále kupovat a prodávat. Zákonodárcům šlo především o vyjádření hodnoty, která může být důležitá v jiných sporech. Zabije-li někdo někomu úmyslně jeho zvíře, pak může dosavadní vlastník zvířete požadovat náhradu takzvané ceny zvláštní.

Nový zákoník zavádí v občanskoprávní materii ale také celou řadu dalších změn. Ustanovení o způsobilosti k právním úkonům mizí a nahrazuje ho tradiční termín svéprávnost. Od nového civilního kodexu mohou lidé očekávat také lepší ochranu svého majetku, návrh totiž posiluje postavení poškozeného.

Poslanci by se měli dostat také k několika druhým čtením zákonů. Věnovat se tak s největší pravděpodobností budou například novele zákona o silničním provozu. Ten počítá se zvýšením věkové hranice pro získání řidičského průkazu u vybraných vozidel, přísnějšími kontrolami zdravotní způsobilosti nebo důslednějšími kontrolami odebrání řidičáku. Zvýšení hranice minimálního věku pro získání řidičského průkazu se týká nejsilnějších motorek (z nynějších 21 na 24 let), autobusů a nákladních automobilů pro osobní potřebu. K nejsilnějším motocyklům, na které je potřeba řidičské oprávnění skupiny A, se od 24 let dostanou i řidiči bez předchozích zkušeností s řízením slabších strojů. Naopak zkušení jezdci se na ně budou moci posadit už ve 20 letech.

Ve sněmovně by se měl ve druhém čtení projednat také zákon o námořní plavbě, jehož schválení si žádá Evropská unie. Soubor nových unijních směrnic si klade za cíl zejména zvýšit bezpečnost námořní dopravy a urychlit případné šetření nehod. Vzhledem k tomu, že je Česká republika vnitrozemským státem, který navíc nemá možnosti provozovat pod svou vlajkou určité typy plavidel a určité druhy námořní plavby, je poměrně velká část evropských námořních směrnic v našich podmínkách nerelevantní.

Před polednem mají poslanci pevně zařazené volební body. Rozhodnout by se mělo o návrzích na volby členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení, Rady Českého rozhlasu a Rady České televize.

Filip Nachtmann, Karolina Brožová, Martina Týblová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688