Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.08.2001 11:02:28

Míra inflace nejvyšší od prosince 1998

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Podle ČSÚ CPI v červenci meziměsíčně vrostl o 1,0% (oproti 1,0% v předcházejícím měsíci), meziročně se spotřebitelské ceny zvýšily o 5,9% (v červnu to bylo 5,5%). Čistá inflace meziměsíčně stoupla o 0,7% (po červnových 1,3%), což znamená meziroční nárůst o 4,7% (v předcházejícím měsíci to bylo 4,4%). Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila 4,5%.

       V souladu s naším očekáváním tak překonala červencová dynamika průměrné tržní očekávání, když meziměsíční přírůstek činil stejně jako v červnu 1,0%. Protože letošní červencový růst byl mnohem dynamičtější než v loňském červenci, kdy činil 0,6%, došlo k dalšímu zvýšení meziroční míry inflace až na 5,9%. Vyšší hodnoty naposledy inflace dosahovala v prosinci 1998.

       Vzhledem k plánovaným červencovým deregulacím nepřekvapí, že se významným podílem se na růstu červencových spotřebitelských cen podílely právě deregulace. Jejich podíl na jednoprocentním růstu činil 0,4 procentního bodu. Růst regulovaných cen má na svědomí zejména zvýšení cen plynu o 11,2% a čistého nájemného v bytech o 3,6%. Letošní deregulace nájemného byla nejnižší za celé období, kdy dochází k jeho postupné deregulaci. Růst cen ve skupině bydlení dosáhl 2,6%.

       Zbylých 0,6 procentního bodu mají na svědomí tržní ceny. Ty byly taženy dramatickým zvýšení cen zahraničních rekreačních zájezdů o 24,6%, což se promítlo do zvýšení cen ve skupině rekreace a kultura o 6,3%. Již třetí měsíc v řadě tak zaznamenává tato skupina vysokou dynamiku. I když je tento fakt možné vysvětlit určitými nákladovými faktory, jako je například nutnost cestovních kanceláří zakalkulovat do cen nově zavedené povinné pojištění cestovních kanceláří, takovéto vysvětlení nepovažujeme za dostatečné. Prostor pro růst cen v této skupině vytváří i vyšší poptávka. Po letech recese využívají spotřebitelé svých úspor a optimistických hospodářských očekávání k vyšším výdajům za cestování a kulturu.

       Ceny potravin zaznamenaly v červenci pokles o –1,2%. Pohyb potravin tak kopíroval poslední vývoj v Německu a Polsku, kde se potraviny také snížily. I když se zvýšily ceny ovoce o 8,6%, převážil pokles cen brambor o -53,6% a čerstvé zeleniny o –13,1%. Podle očekávání došlo k poklesu cen ve skupině doprava o –0,5%. Na poklesu cen pohonných hmot o –2,0% se podepsalo zejména snížení cen ropy na světových trzích a příznivější kurz koruny proti americkému dolaru.

       Meziroční míra inflace se vyšplhala na svou nejvyšší hodnotu za posledních dva a půl roku. Na meziročním růstu o 5,9% se růst cen bydlení podílel 2,7 procentního bodu, meziročně vyšší ceny potravin o 1,7p.b. a rekreace a kultury o 0,7p.b.

       Měnová politika: Dnešní meziroční čísla jednoznačně potvrzují náš názor, že ČNB letos přestřelí svůj inflační cíl, inflace se v prosinci bude pohybovat nad horním limitem ČNB, který je stanoven na 5,0%. Vzhledem k tomu, že ČNB posledními kroky i prohlášeními naznačuje svou flexibilitu, je poměrně pravděpodobné, že na dnešní čísla může již koncem měsíce na své zasedání k měnové politice reagoval zvýšením úrokových sazeb o 25bp. Protože v dalších měsících očekáváme mírné snižování inflačních tlaků, agresivnější zvýšení sazeb neočekáváme. Ve zbytku letošního roku však nelze vyloučit ještě jedno zvýšení sazeb, opět v rozsahu 25bp. Celkově by se tak sazby měly do konce letošního roku zvýšit o 25bp až 50bp.

       Výhled: Ve zbytku letošního roku očekáváme, že aktuální inflační tlaky se budou mírně snižovat, což bude působit na pokles meziroční inflace směrem k 5,0%. Vzhledem k vývoji v posledních měsících mírně zvyšujeme naší inflační prognózu. Prosincová míra inflace bude činit 5,5%, průměrná míra inflace dosáhne 5,1%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688