Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  31.05.2011 09:05:03

ČS - koment 31.5. - podpora Řecku, maloobchod v Německu

ČR + Region

·          (PL) Včera zveřejněné záznamy ukázali, že dubnový hike v Polsku prošel většinou 9:1 (proti jenom Hojna-Duch) a zdroj z NBP prý pro agenturu PAP potvrdil, že podobně silná většina podpořila i hike v květnu – zdá se, že výbor má konkrétní vizi (což potvrzují i některá vyjádření) jejíž podpora je silná. Po delší době promluvil jeden z umírněnějších členů, Jerzy Hausher, který potvrdil, že rada zůstává v módě utahování a tudíž ještě může (ale nemusí) dodat další hiky. Navíc ale naznačil, že pokud by nová prognóza ukázala na zpomalení inflace a postupný návrat k cíli, měnová rada, by měla přepnout do neutrálního módu – to je v souladu s naším očekáváním – ještě jeden hike se jeví jako celkem možný (zejména kvůli slabšímu zlotému a vyšší inflaci), pak by si již NBP měla dát chvíli pauzu jak díky slabší inflaci, tak kvůli očekávanému utahování fiskálu.

·          (HU) Maďarská vláda včera představila finální verzi dohody s bankami, dle které věřitelům s hypotékami ve švýcarských francích zafixují až do r. 2014 kurz na 180 forintů za frank – momentálně díky posilujícímu franku je to 218.25 – to ochrání jak banky, tak spotřebitele před silnými výkyvy na finančních trzích (podobně budou mít fixní kurz i věřitelé v EUR a YEN). V Maďarsku navíc již od loňského roku banky hypotéky v cizích měnách poskytovat nemůžou – Orbán naznačil, že v možnost EUR půjček zase bude ale jenom pro lidi s příjmem v EUR.

Svět

·          (US) Dnes první ze série růstových ukazatelů - chicagský PMI. Data v poslední době celkem konzistentně ukazují na zpomalování ekonomiky a to bude pravděpodobně vidět i v dnešním zveřejnění. Trh to čeká a neměl by proto nijak výrazně reagovat, pokud ovšem nebude zpomalení znatelně větší než se čeká. Pak ještě spotřebitelská důvěra, ta by se měla udržet kolem úrovně z minulého měsíce.

·          (EMU) Balíček podpory Řecku bude prý schválen do konce června – EU a MMF by ale chtěli vidět podporu napříč spektrem. Oli Rehn navíc upozornil, že času je čím dál tím míň a shoda je moc důležitá. Situace Řecku se nevyvíjí moc dobře a je tak, dle nás, čím dále tím jasnější, že se restrukturalizaci nevyhne. Dnes bude sledována předběžná inflace za květen, která by mohla napovědět jestli a případě jak rychle bude ECB zvedat sazby.

·          (GER) Německý maloobchod v dubnu rostl jenom o 0,6% m/m oproti čekaným 1,8%, navíc byla špatným směrem revidována i předchozí hodnota. Data ukazují, že maloobchodní tržby nadále kulhají a neodpovídají vývoji na trhu práce (nezaměstnanost nejnižší za posledních 20 let) – spotřebitelé zůstávají opatrní.

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

31.03.2011ČS - koment 31.3. - CEE, maloobchod Německa, PMI v USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.03.2010ČS - koment 31.3. - Polsko, makro ze světa Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688