Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  25.05.2011 15:50:57

Vláda schválila změny v DPH - spodní sazba na 14%, sjednocení na 17,5% od r.2013

Vláda schválila zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 14 procent v příštím roce a sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od roku 2013. Jaké dopady bude tento krok mít? Jak se změní výdaje domácností? S jakými dopady do státního rozpočtu můžeme počítat?

 

V roce 2012 by mělo dojít ke zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent. Pokud by se tato změna plně promítla do cen zboží a služeb, na něž se vztahuje snížená sazba DPH, došlo by k jejich zdražení o 3,6 procenta. Vzhledem k jejich zastoupení ve spotřebním koši, by se měla inflace v lednu příštího roku pohnout nahoru o 1,3 procentního bodu. Měsíční spotřební výdaje by se měl v příštím roce zvýšit o 133 korun na osobu, resp. 301 korun na domácnost. Sice nemusí dojít k úplnému promítnutí změny sazby daně, nicméně snížená sazba se týká především zboží s nízkou cenovou citlivostí poptávky, a proto lze počítat, že skutečné dopady se budou blížit uvedeným odhadům.

 

Inkaso DPH by se mělo v roce 2012 zvýšit o 26,5 miliardy korun. Vzhledem ke klíči používanému při rozpočtovém určení daní by z toho 18,5 miliardy korun mělo jít do státního rozpočtu.

 

V roce 2013 se sazba DPH sjednotí na 17,5 procenta. Položky ve snížené sazbě DPH by tak měly zdražit o dalších 3,1 procenta. Zboží a služby daněné základní sazbou DPH by naopak mohly zlevnit o 2,1 procenta. Vzhledem k tomu, že ve spotřebním koši převažují položky daněné základní sazbou, mělo by teoreticky dojít k poklesu inflace o 0,1 procentního bodu. Tomu odpovídá snížení průměrných měsíčních spotřebních výdajů o 11 korun na osobu, resp. 24 korun na domácnost. Veřejné rozpočty si ve srovnání s rokem 2012 pohorší snížením příjmu z DPH o 3,5 miliardy korun, z toho státní rozpočet o 2,4 miliardy korun.

 

Celkem tedy ve srovnání s dnešním stavem povedou změny v DPH ke zvýšení cenové hladiny o 1,2 procenta, měsíční spotřební výdaje domácností stoupnou o 120 korun a veřejné rozpočty si polepší o 23 miliardy korun (z toho státní rozpočet o 16 miliard korun).

 

Změnami v DPH dojde ke zvýšení daňové zátěže realizované nepřímými daněmi. Vzhledem ke stále vysokému rozpočtovému schodku a neobvykle vysokému podílu přímých daní v českém daňovém systému je tento krok pochopitelný. Rozhodně jde o méně negativní řešení než například zvýšení daně z příjmu fyzických či právnických osob. Často se objevuje argument, že změna DPH zatíží zejména domácnosti s nižšími příjmy. Nicméně DPH není příliš efektivní nástroj sociální politiky, k tomu lze mnohem lépe použít sociální dávky a progresi v přímém zdanění.

 

David Marek, Patria Finance

 

25.05. 16:54  nakupujte v Nemecku (nula kalouskovi)
25.05. 16:05  Vláda schválila změny v DPH (Sekáč z Kolbenky)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688