Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  21.03.2011 10:21:07

Proč investovat do hodnotových akcií

ČTVRTÝ DÍL SERIÁLU NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

 

Minulý díl jsme věnovaly teori nakupuj levně s vidinou rychlého růstu”, který obhajoval například americký ekonom, profesionální nvestor a učitel Warrena Buffetta“, Benjamin Graham.  V dnešním díle se podíváme podrobněji na hodnotové akcie.

 

Diskuze o rizikovosti investicí do hodnotových akcií probíhá již několik desetiletí. Doposuď se dosáhlo zhody v otázce, proč mají hodnotové akcie v porovnání s růstovými postupem času větší návratnost. Zástancové Efficient Market Hypothesis (hypotéza efektivních trhů) tvrdí, že investoři do hodnotových akcií jsou odměňováni za to, že na sebe berou větší fundamentální riziko. Zajímavé však je, že několik studií ukázalo, že při použití různých běžných měřítek rizika jsou hodnotové akcie v porovnání s růstovými dokonce méně rizikové a přitom ziskovější.

 

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY HODNOTOVÝCH AKCIÍ

  • Jejich fundamentální dáta nevypadají na prv pohled lukrativně, ale podrobnější analýza a due dilligence ukáže opak - podhodnocené akciové tituly, které se obchodují na atraktivních úrovních.
  • Vysoký dividendový výnos
  • nízké P/B ratio (nízký poměr tržní ceny k účetní hodnotě akcie)
  • nízký poměr ceny k zisku na akcii
  • střední až dlouhý investiční horizont (obvykle jeden rok a více)

 

V případě zájmu o investování hodnotových akcií čtěte analýzu Saxo Bank GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO s investičními nápady, kterou publikujeme každý měsíc.

 

Akciové tituly v GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO jsou vyhodnocované jedenkrát měsíčně a aktualizovaný seznam je pak zveřejněný na www.tradingfloor.com/equities.  Tuto publikaci je však nutné brát jenom jako vstupní strategii pro dlouhodobější investici.  Nezveřejňujeme žádné doporučení týkající se stop-loss příkazů, vybírání zisků nebo reštrukturalizace investice, protože tyto rozhodnutí jsou věcí každého investora. V naší měsíční publikaci však bude zverejněný:

 

·         seznam kolem 20 nejlacnějších globálních akciových titulů zostavený na základě nášho hodnotového modelu

·          informace o výnosech

·          hodnocení vývoje našich historických/aktuálních portfólií hodnotových akcií SAXO.

 

Jedním z nejdůležitějších aspektů při investování do hodnotových akcií je investiční horizont. Vzhledem k tomu, že neexistuje jednoznačná shoda ohledně konkrétního časového rámce, v kterém je vhodné tento typ titulů držet, jsme zástanci držby po dobu nejméně jednoho roku, co představuje stejný časový horizont jako ten, na kterém stavíme naše testování na historických datech. Mějte na paměti, že trpělivost je nejdůležitější vlastností každého investora, který se do hodnotových akcií rozhodne investovat.

 

NAŠE METODOLOGIE

Po tom, co byla naše globální strategie pro hodnotové akcie uplatněná na vybraná portfolia, do kterých se  investovalo pokaždé v lednu v roce 2006, 2007, 2008, 2009 a 2010, a po tom, co jednotlivé portfolia byli držené vždy po dobu jednoho roku (s výnimkou 2010, kdy byla doba držení jenom do 2. čtvrtletí), jsme v porovnání s referenčním indexem dosáhli lukratívních výnosů – viz dolů.

 

VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ NA HISTORICKÝCH DATECH

Zvolili jsme globální referenční index, na základě kterého sme udělali vyhodnocení historických výsledků globální strategie pro hodnotové akcie.  Jako referenční index pro porovnání výsledků jsme použili index MSCI World (EUR) (vzhledem k tomu, že výnosy GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO uvádíme v eurech, měl by stejnou měnu používat i referenční index).

 

V 15 z celkem 18 hodnocených čtvrtletí překonala GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO svými výsledky index MSERWI aj po odečtení dividend. V případě, že by jsme v roce 2006 uplatňovali tzv. "strategii držení investicí" (se čtvrtletní restrukturalizací a s vytvořením nového portfolia v súladě s modelem každý rok), GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO by mělo v současnosti v porovnání s portfoliem investovaným do referenčního indexu dvojnásobní hodnotu.

Zatím co v září 2010 se index MSERWI ješ stále usiloval získat stracenú půdu pod nohami, GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO dosáhlo za posledních 4,5 roka po odečtení dividend celkového výnosu 90,4 % (výnos 15,4 % v přepočtu na jeden rok).

 

Při podrobnějším pohledu na výsledky vykazované v jednotlivých letech byl rok 2008 jediným, kedy po odečtení dividend dosahoval po celý rok index MSCI World (-39,08 %) lepších výsledků jako GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO (-39,93 %), a i přesto to bylo jenom o 0,85 %. Ak do výnosů započítáme i dividendy, pak se výsledek obráti v prospěch GLOBAL VALUE EQUITY PORTFOLIO (-35,91 %), co je výsledek, který za celý rok překonáva referenční index o 3,17 %.

 

 

O tom jak efektivněji obchodovat akcie se dozvíte v praktickém manuálu Saxo Bank NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ.    

 

OBJEDNAT

První díl   Kupujte akcie, kdykoli máte peníze 
Druhý díl 
Nakupujte akcie při propadu
Třetí díl     Nakupujte levně (value investing)

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz



Přečtěte si také:

04.12.2023Proč z růstové firmy dělat hodnotovou Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
03.08.2022Karol Piovarcsy (Euro Asia AM): 10 důvodů, proč investovat do zemí ASEAN Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.04.2022Proč v této době investovat do nemovitostí Jan Dvořák (Salutem Fund)
04.03.2022Nadprůměrná inflace a akcie: Hodnotové investování se vrací do hry Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688