Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  14.02.2011 11:35:05

Data z Asie a vývoj v Egyptě vracejí do hry chuť k riziku

Evropské akcie otevřou v pondělí na vyšších úrovních stejně jako asijské tituly, které posilovaly díky zprávám o japonském HDP, které naznačuje menší zpomalení ekonomiky, než se očekávalo. Pomůže tomu i oslabení averze vůči riziku díky páteční rezignaci egyptského prezidenta Mubaraka.

Po silné asijské seanci, kdy index Hang Seng připsal 1,3 %, před otevřením trhů mírně rostou i britské futures. Přispělo k tomu hlavně zklidnění napětí v regionu poté, co Mubarak v pátek rezignoval, ale také HDP Japonska, který překonal očekávání, přestože japonská ekonomika zpomalila, a údaje o obchodní bilanci Číny, jejíž obchodní přebytek za leden ve výši 6,5 mld. UDS byl nižší, než se očekávalo.

Mubarakovou rezignací nicméně nejistota v regionu nekončí a musíme si teprve počkat na novou egyptskou vládu, abychom mohli dostatečně posoudit dopad tohoto kroku.

Výsledky obchodní bilance Číny, jíž meziročně vzrostl import i export, podpořily názor, že globální ekonomika nadále roste, nicméně daleko důležitějším faktorem čínské ekonomiky je inflace, která bude v prvním pololetí hlavní hnací silou sentimentu investorů.

Dnešní sentiment by mohl poněkud zchladit údaj o průmyslové výrobě eurozóny, který je na pořadu dne v 10:00 GMT a který dle předpokladů vykáže meziměsíčně nulovou změnu a meziročně změnu ve výši 8 %.

Ještě před otevřením trhů oznámila GE akvizici servisní těžební divize skupiny John Wood za 2,8 mld. USD. Tato divize vykázala podle údajů agentury Bloomberg v loňském roce tržby ve výši 947 mil. USD a EBIT ve výši 166 mil. USD. Akvizice ze strany GE následuje po nabídce ve výši 7,3 mld. USD, kterou minulé pondělí předložila společnost Ensco na akvizici Pride International, což podpořilo konsolidaci a zájem o společnosti v energetické sektoru. Tyto transakce by mohly vyvolat přehodnocení servisních ropných a plynárenských společností, takže by tento sektor mohl v první polovině roku 2011 překonat celkový výkon akciových trhů.

V průběhu tohoto týdne nás čekají důležité hospodářské výsledky společností Daimler, BHP Billiton, ABB, BNP Paribas a Nestlé.

Peter Garnry, Equity Analyst, Saxo Bank, www.saxobank.cz

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688