Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  14.02.2011 10:16:24

NWR: Snížení doporučení a poklesem cílové ceny na 310 Kč

V našem oceňovacím modelu DCF jsme učinili několik změn (např. rozšíření první fáze predikce do roku 2020), po započtení výše diskutovaných faktorů jsme dospěli ke stanovení 12-měsíční cílové ceny akcií NWR ve výši 310 CZK . Tato cena převyšuje poslední závěrečný tržní kurz (279 CZK, cob 11.2.2011) o 11%, proto snižujeme naše investiční doporučení ze stupně „koupit“ na stupeň „AKUMULOVAT“ .

Tržní sentiment v těžařském sektoru ve světě je v posledních týdnech poměrně příznivý, což odráží jednak pokračující globální ekonomické oživení, jednak růstu cen komodit, především uhlí, kvůli nabídkovým šokům. Především obrovské záplavy v australském Queenslandu mají značný vliv na současnou tržní (ne)rovnováhu a ceny koksovatelného uhlí. Není pochyb o tom, že i New World Resources využije současné situace na trhu a pro japonský fiskální rok 2011 dosáhne vyšších cen koksovatelného uhlí než by tomu bylo jinak. Očekáváme, že NWR v dubnu oznámí růst ceny pro JFY2011 z 163 na 170 EUR/t (230 USD/t), což vidíme jako spíše konzervativní scénář.

Nárůst cen uhlí je kompenzován negativním překvapením v podobě nižšího než očekávaného plánu těžby/prodejů uhlí na rok 2011. Společnost NWR nedávno oznámila, že letos plánuje vytěžit pouze 11 mil. tun uhlí, což je o cca 4% méně než v roce 2010, my jsme přitom očekávali mírný meziroční růst těžby. Druhou negativní zprávou je vyšší očekávaný podíl levnějšího energetického uhlí na prodejích, jinými slovy, nižší těžba se týká koksovatelného uhlí. Důvodem jsou údajně nepříznivé geologické podmínky v jednom z dolů, které již negativně ovlivnily těžbu/prodeje ve 4Q2010.

Výše uvedené skutečnosti jsme promítli do našeho modelu, což se nicméně ve srovnání s naší poslední analýzou příliš nedotklo očekávaného zisku pro následující roky (nižší těžba je kompenzována vyššími cenami). Myslíme si však, že současné tržní očekávání ohledně zisků 2011 a 2012 je příliš optimistické. Aktuální tržní konsensus zisku 2011 podle nás není dosažitelný ani v případě vyšších než námi očekávaných cen pro JFY2011, i když připouštíme, že naše prognóza má rizika vychýlená spíše na pozitivní stranu (tj. k vyššímu zisku).

Společnost NWR oznámí své výsledky hospodaření za FY2010 ve čtvrtek 24. února, nicméně příliš prostoru pro překvapení již nevidíme. Mnohem významnější bude informace o vyjednaných cenách pro JFY2011 a také data o vývoji těžby za 1Q2011 s ohledem na avizované geologické podmínky. Tyto potenciální katalyzátory přijdou na řadu v jarních měsících (duben/květen).

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688