Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.02.2011 10:59:20

J&T Banka: Inflace může přinést investorům zisk

Negativně vnímaný faktor inflace může být v současné době důvodem k obavám investorů. Podle odborníků finanční krize utlumila růst cen jen dočasně. Rychlé hospodářské oživení následující po globální recesi a současné chování centrálních bank s sebou přinášejí nezanedbatelné riziko návratu zvýšené inflace. Investoři tak přemýšlejí, jak své vklady v bankách ochránit proti znehodnocení.

 

“Zdražování paliv, průmyslových surovin i zemědělských plodin znovu začíná vytvářet tlak na všeobecnou cenovou hladinu. Při současné vysoké úrovni zadlužení vyspělých států a potřebě stability finančního sektoru v mnoha zemích jsme názoru, že centrální banky budou nyní v boji proti inflaci pomalejší než v předchozích obdobích,“ říká Daniel Drahotský, ředitel úseku Finanční trhy J&T Banky.

 

Přesto i inflace může přinést investorům zisk. Investiční alternativou bezpečnou proti znehodnocení úspor v důsledku zvyšování cen mohou být například státní dluhopisy. Na růst jejich výnosů tlačí investoři právě v důsledku inflace. Lidé, kteří nechtějí své finance aktivně spravovat, ale běžné bankovní výnosy jsou pro ně příliš nízké, mohou využít specializovaných produktů, jež nabízejí některé finanční ústavy.

 

Například J&T Banka přinesla na trh nový garantovaný prémiový vklad, který zaručuje výnos vždy nejméně o jedno procento nad inflací v eurozóně. Pokud by cenová hladina klesala nebo rostla jen minimálně, vklad Prémie nad inflaci je i přesto úročen jednou z nejatraktivnějších sazeb na trhu. Tříletý garantovaný vklad nese úrok ve výši inflace v eurozóně zvýšený o tři procenta (za každý rok jedno procento), minimálně však 10,2 procenta. Pětiletá alternativa se zhodnotí o inflaci plus pět procent, nejméně však o 18 procent. Úložka podléhá standardnímu pojištění vkladů až do výše ekvivalentu sto tisíc eur.

 

„Proti inflaci se lze bránit mnoha způsoby, zejména investicemi do akcií, komodit a nemovitostí nebo fondů na ně zaměřených. Kdo však nechce snášet výkyvy finančních trhů a hledá bezpečnější variantu, pro toho bude vhodnější náš prémiový vklad, který velmi slušně zhodnotí úspory i v případě, že by se scénář zvýšené inflace nevyplnil,“ komentuje Andrej Zaťko, ředitel privátního bankovnictví J&T Banky.

 

„Naším cílem bylo podchytit trend stoupající inflace a přinést klientům nástroj, který by jim nabídl větší záruku proti znehodnocení jejich vkladu než pevně úročené bankovní vklady. Paradoxně tak platí, že čím vyšší inflaceeurozóně bude, tím více klient na svém vkladu získá, protože jeho výnos bude vždy minimálně o procento nad inflací,“ dodává Daniel Drahotský.

Petr Málek
J&T BANKA, a. s

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688