X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  10.01.2011 12:23:24

Akcie: Začíná výsledková sezóna. Očekávání jsou vysoká

Rok 2011 začal pro obchodníky na finančních trzích stejně, jako skončil rok předchozí – pozitivně. Již od jeho začátku se akciím v Evropě i v USA daří, když jen v minulém týdnu vystoupal americký burzovní index S&P500 na hodnoty, na kterých se naposledy pohyboval jen pár dnů před tím, než v září 2008 finančním světem otřásla zpráva o krachu americké investiční banky Lehman Brothers.

Motorem růstu akcií byla především měnová politika centrálních bank, které s pomocí masivní monetární expanze podepřely ceny téměř všech finančních aktiv. Snížení úrokových sazeb, které následovalo, a z něj plynoucí stabilizace a ekonomické oživení, se následně promítlo také do hospodářských výsledků firem, což dále zvyšovalo atraktivitu jednotlivých akcií. Zatímco tak například ještě ve třetím čtvrtletí 2009 dosahoval výnos na akcii (EPS – earning per share) v případě amerického indexu S&P500 pouhých 50 dolarů, v zatím posledním čtvrtletí (3Q 2010) to bylo již necelých 80 dolarů. Přestože jsou tyto výsledky stále poměrně daleko od rekordních 89 dolarů z roku 2007, již během nadcházejících týdnů může být vše jinak.

Začíná totiž výsledková sezóna, která by měla být podle mnohých pro americký korporátní sektor mimořádně úspěšná. Počínaje tímto týdnem ovládne dění na finančních trzích zveřejňování výsledků hospodaření těch největších amerických firem za čtvrté čtvrtletí minulého roku. První velkou firmou, která své výsledky zveřejní, bude již dnes po uzavření amerických burz společnost Alcoa, která je třetím největším hliníkárenským podnikem na světě a velmi spolehlivým barometrem toho, jak by se mohly vyvíjet výsledky i v ostatních odvětvích. Očekávání jsou přitom značná. Podle většinového konsenzu, zpracovaného agenturou bloomberg, by měl EPS indexu S&P500 vystoupat v posledním čtvrtletí minulého roku o 18 % na rekordních 94,6 dolarů. K takto robustnímu růstu by mělo přispět jak ekonomické oživení v USA a ve světě, tak především rostoucí ceny komodit, které se podepíšou na vyšších tržbách.

Výnos na akcii (EPS) indexu S&P500

Vůbec nejlépe by si proto měly vést energetické společnosti a společnosti v odvětví základních materiálů s očekávaným růstem EPS až ve výši 28 %. Až s poměrně výrazným odstupem budou následovat ostatní sektory, jako jsou technologický či telekomunikační, u kterých se čeká růst EPS o 12 %. V případě průmyslových podniků mají růst tržby na akcii o přibližně deset procent a jen nepatrný nárůst, případně mírný pokles, by měly zaznamenat sektory blízké spotřebitelům, jako je zdravotní péče, nebo spotřební zboží. Důvodem je stále nízká spotřebitelská poptávka, kterou dusí vysoká míra nezaměstnanosti. Čím dále od spotřebitelského sektoru tedy daná firma působí, tím lepší výsledky za čtvrtý kvartál od ní lze očekávat.

Přehled nejvýznamnějších firem reportujících výsledky hospodaření 4Q v nadcházejících dvou týdnech:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688