Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  17.12.2010 10:12:06

Spekulanti mají posvícení aneb Visa a MasterCard středem politického boje


Colosseum

Během včerejší seance se dostaly pod velmi těžký prodejní tlak společnosti poskytující platební karty. Důvodem bylo prohlášení Fedu, který zvažuje tvrdou regulaci poplatků spojených s debetními kartami. Mastercard a Visa se okamžitě propadly o více než 10 %, nad čímž evidentně zajásali spekulanti, jež se opřeli do svižného obchodování s těmito akciemi a těžce zaplakali současní akcionáři, pro něž je tato situace naprosto zdrcující.

Hůře nakonec skončil včerejší boj pro společnost Visa, která uzavřela se ztrátou 12,67 % na hodnotě 67,19 dolarů (na after market posílala na 67,48 dolarů). Pro společnost to byl smutný rekord v podobě největšího jednodenního propadu v její historii.

Co na to technika

Akcie společnosti Visa během seance atakovaly pásmo půlročního minima. Ukazatel OBV ukázal značný odliv smart-money, přesto se z týdeního nejednalo o pokles, který by přesvědčivě nabádal k dalším tvrdým výprodejům (uvidíme dnes). Titul se podíval hluboko jak pod 20, tak i pod 50 denní klouzavý průměr a zcela vybočil z Bollingerova pásma. Parabilic SAR ale indikuje bearish signál a stejně tak i MACD. Evidentní podpora je však až na 65 dolarechVisa se aktálně obchoduje na 17.88 násobku svého zisku, což je poměrně zajímavé ocenění, Mastecard na 17.02, American Express 14.54 násobku.

A jaký je tedy důvod propadu?

Fed navrhl maximální poplatek při platbách debetními kartami ve výši 12c, což převedeno na procenta znamená reduci příjmů na těchto platbách o 90%. Analytici přitom očekávali snížení „jen“ asi o 40% - 60%. Fed soudí, že snížení polatků by mělo pomoci všem spotřebitelům. Průměrný poplatek v roce 2009 byl 44c za transakci, resp. 1,14%. Návrh Fedu dále požaduje, aby zpracování transakcí mohly provádět také jiné společnosti, což by samozřejmě mělo za následek další propad příjmů u obou největších hráčů na tomto poli, V a MA. Banky se navíc stále snaží získat ústupky z dalších poplatků, proto aktuální situce oprávněně vyvolává nemalé obavy. Platební giganti tedy budou muset najít způsob jak kompenzovat dopady snížení poplatků, aby uspokojili své akcionáře.

Podle prohlášení Visi a Mastercardu Fed nebere v úvahu celou řadu nákladů, které vznikají provozováním karet. Příští týden společnosti hodlají podat oficiální vyjádření jako součást veřejného komentáře. Fed bude přijímat připomínky až do 22. února. Návrh bude dokončen do 21. dubna a nabyde účinku nejpozději do tří měsíců. Jinak řečeno, jasno bude nejpozději do 21. července.

Je pravdou, že tento typ kontroly je pro ameriku zavádějící a antikonkurenční, jak se vyjádřil, Noah Hunt, generální rada společnosti MasterCard.

„Jsme velmi znepokojeni tímto přístupem Kongresu“, prohásil Kenneth Clayton, generální konsul Americké bankovní asociace. „Myslíme si, že je třeba začít jednání od začátku“, dodal nakonec.

Je tedy více než pravděpodobné, že se ještě dočkáme nemalého boje mezi korporátní sférou a regulatorními orgány. Akcie společností provozujících platební karty budou tak v období dalších šesti měsíců velmi zrádnou a volatilní investicí.

www.akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688