TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.12.2010 09:25:05

Poslanci rozhodnou, zda se zdraží cigarety

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Začala páteční schůze Poslanecké sněmovny, na které zákonodárci rozhodnou, zda se od roku 2012 zvýší cena cigaret. Ve třetím čtení pak sněmovna projedná i státní dluhopisový program v celkové výši 148,1 miliardy korun.

Sněmovna ve třetím čtení projedná vládní návrh novely zákona o spotřebních daních zdražující cigarety o pět haléřů.

"Je to minimální možná transpozice evropského práva do českého právního řádu," komentoval zákon ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Cigarety podle jeho slov podraží o přibližně pět haléřů na kus. Krabička tedy podraží o necelé dvě koruny.

Zákon reaguje zejména na povinnost ČR začlenit do českého právního řádu směrnici Evropské unie o daních z tabákových výrobků, která musí být součástí české legislativy do konce letošního roku.

Zvýšení sazeb by se podle návrhu ministerstva mělo odehrát postupně, přičemž první fáze má skončit do prvního ledna 2012. K další změně dojde od začátku roku 2014. Zvyšování se bude odrážet od aktuálního kurzu eura vůči české koruně tak, aby se dosáhlo nejnižších možných sazeb stanovených směrnicí.

Zákonodárci rozhodnou i o státním dluhopisovém programu v celkové výši 148,1 miliardy korun, který slouží na úhradu schodku loňského rozpočtu. Ten přesahuje 190 miliard korun, dluhopisy mají splatnost delší než jeden rok.

Samotné dluhopisy v této hodnotě již fyzicky existují a materiál ministerstva financí de facto vytváří právní rámec pro tento proces.

Delší lhůtu splatnosti ministerstvo zdůvodňuje snahou vyhnout se refinančnímu riziku, což je riziko, kdy stát nebude schopen dluhopisy zaplatit včas a v plné výši. Právě tomuto se lze podle ministerstva financí vyhnout delší dobou splatnosti.

Vládní legislativci následně projednají novelu občanského zákoníku, jejímž předkladatelem je ministerstvo průmyslu. Cílem úpravy je začlenění evropské směrnice do české právní úpravy.

Novela má detailně upravit způsob pronajímání, prodeje nebo výměny nových rekreačních produktů. Definuje také, jaké informace musí spotřebitel mít před podepsáním smlouvy a lhůtu, během níž může spotřebitel od smlouvy bez udání důvodů odstoupit.

Poslanci mají na programu prosincové schůze i novelu zákona z dílny ČSSD, která mění podmínky nákupu vojenského materiálu a vynechává z něj takzvané prostředníky. Zákon má zabránit korupci a zprůhlednit vztahy mezi dodavateli a ministerstvem obrany.

Sněmovna by se mohla zabývat i dvěma novelami o loteriích. Jedné vládní a jedné z pera sociálních demokratů. Vládní novela posouvá pravomoci k regulaci hazardu směrem k obcím. Předloha ČSSD zase zavádí jednotnou sazbu pro odvod části výtěžku z loterií a her na veřejně prospěšné účely.

Provozovatelé her by takto měli přijít shodně o 22 procent zisku. Nyní odvádějí podíl pohybující se od šesti do 20 procent, podle toho, kolik celkově utržili.

Karolina Brožová, Jiří Táborský, Denisa Čermáková, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688